"dag53"Nadat ik afgelopen week vrienden heb geholpen om een nieuwe webshop te starten, leek het me leuk om dit hele proces uit te leggen. Hoe kun jij nu een eigen webshop starten? Op zich is het niet ingewikkeld, maar je moet er even de tijd voor nemen. Je hebt namelijk nogal wat keuzes te maken.

Het Plan

Een van de belangrijkste stappen. Wat ga je doen? Hoe ga je het doen? Ga je het wiel zelf uitvinden, of bezoek je kennisdagen? Onder andere de Kamer van Koophandel heeft evenementen over het starten van je eigen webshop. Dit is geen overbodige luxe

Kamer van Koophandel

Nu we het dan toch over de Kamer van Koophandel hebben.. Inschrijven bij de KvK is ook één van de dingen die je moet doen. Je staat dan geregistreerd als ondernemer.

Volgens de wet ben je ondernemer of heb je een onderneming als je zelfstandig goederen of diensten levert aan anderen, met de bedoeling om winst te maken. Ik denk dat de webshophouders in het vak zitten om geld te verdienen, dus dat lijkt me een no-brainer. De keuze is dan ‘alleen’ nog maar welke rechtsvorm. In de meeste gevallen zul je je in willen schrijven als eenmanszaak, maar dit hangt natuurlijk volledig van jouw situatie af.

Lees alles over rechtsvormen voor je zaak op de site van de Kamer van Koophandel.

Administratie

Zorg dat je je administratie op orde hebt. Niet alleen is dit wettelijk verplicht, maar kan ook voorkomen dat je financieel in de problemen komt. Inzicht in wat er in komt en uit gaat is wel handig bij het zakendoen.

Wanneer je zelf niet zo goed bent in het administreren, doe je zelf een plezier: Zorg dat je iemand vindt die dit voor je kan doen.

Het niet op orde hebben van je administratie kan ook gevolgen hebben voor je belastingaangifte. De Belastingdienst is niet mals als het gaat om boetes bij het niet of niet juist voeren van de administratie.

Een webshoppakket afnemen

Er zijn verschillende partijen die je kunnen voorzien van een webshop. Hierbij krijg je alles wat je nodig hebt om te kunnen starten. De prijzen van de pakketten en wat je daarvoor krijgt verschillen nogal van elkaar.

Een klein lijstje. Deze lijst is zeker niet bedoeld om compleet te zijn.

Sluit een abonnement af, kies een thema, voer je producten in en klaar: Je bent gereed om producten te verkopen.

Zelf hosten

Wanneer je besloten hebt om zelf je webshop te gaan installeren en inrichten zul je nog moeten kiezen voor welk product je hiervoor gaat gebruiken. Zorg voor een goede hostingpartij en installeer webshopsoftware.

Een greep uit de mogelijkheden:

  • OSCommerce
  • WordPress icm WooCommerce
  • Magento

Betalingen

Zodra er betaald moet worden, zul je dit ook geregeld moeten hebben. Zoals met al die andere dingen heb je hier ook meer dan genoeg keuzes.

  • iDeal
  • credit card
  • PayPal
  • Rembours

Je kunt voor afzonderlijke betalingsmiddelen contracten afsluiten bij bank of payment provider, maar je kunt ook gebruik maken van payment providers. Deze handelen al het betalingsverkeer voor je af.

Afsluitend

Nu je je webshop hebt gebouwd en je betalingen hebt geregeld is het tijd om reclame te maken voor jezelf en je producten. Maar dat is voer voor een volgende keer.