Het Huis van de Toekomst, een project van Chriet Titulaer, werd in de zomer van 1989 geopend in Rosmalen. Het doel van het 
"dagHuis van de Toekomst was de gewone burger een idee te geven hoe slimme technologie, domotica genoemd, in de dagelijkse woonomgeving kon worden toegepast.

Daarbij stond centraal hoe het gebruik van en interactie met een huis in de toekomst zou kunnen veranderen.

"huis-van-de-toekomst" Het huis, dat in het Autotron te Rosmalen stond, was voorzien van de modernste bouwkundige en technologische innovaties, waaronder een centraal stofzuigersysteem, zonnecellen en stemherkenning. Maar blijkbaar zijn we al in de toekomst aanbeland, want heel veel van de huizen van de toekomst zijn ondertussen alweer gesloten.

Zoals het Huis van de Toekomst in Rosmalen, dat in 1999 werd verbouwd tot feestlocatie, nadat de contracten met de leveranciers waren verlopen, waarmee het oorspronkelijke doel van het huis verloren ging.

Er zijn helaas maar weinig plaatsen in Nederland en Belgie waar je een “huis van de toekomst” kunt bekijken bekijken”.

Amsterdam

Ooit was er in Amsterdam ook een Huis van de Toekomst. Dit Huis van de Toekomst was een futuristisch huis aan de ArenA Boulevard in Amsterdam Zuidoost. Het is een 2004 geopend, maar heeft helaas in 2008 haar deuren alweer gesloten.

"huisvandetoekomstamsterdam"

Bijzonder waren, op dat moment, de technische snufjes, zoals een virtuele gastvrouw die alle gasten aanmeldt en registreert, een badkamerspiegel die het laatste nieuws en de filemeldingen doorgeeft, een koelkast die de eigen voorraad registreert, een wasmachine die kleding scant en herkent en tenslotte een intelligent klimaatbeheersingssysteem dat het hele huis beheert.

Deze snufjes beginnen hun weg ondertussen al naar ‘gewone’ burger te vinden.

Meer informatie over het Huis van de Toekomst in Amsterdam vind je op de site van architectenweb.

Vilvoorde (B)

(update 2016: Link niet meer actief)

In Vilvoorde, Belgie, staat het Carehome of the Future.
Carehome of the Future, een project van Living Tomorrow, is een uniek open innovatiecenter rond zorg, wellness, comfort en gezondheid, vandaag en morgen.

"carehomeofthefuture"

Gedurende 3 jaar kan een professioneel publiek komen kennis maken met tal van innovaties. De nieuwe technologieën, diensten en producten worden in een realistische omgeving voorgesteld, gedemonstreerd en toegelicht door vakkundige gidsen. Sinds 1 oktober 2013 kan Carehome of the Future bezocht worden onder leiding van een vakkundige gids, wat volgens mij inhoudt dat het naar verwachting in 2016 zijn deuren sluit.

In Carehome of the Future wordt gewerkt rond volgende thema’s met de nodige aandacht voor milieubewustzijn en duurzaamheid:

 • Dienstverlening en zorgkwaliteit
 • Technologie, communicatie en automatisering
 • Veiligheid
 • Energie
 • Milieu en tuin
 • Voeding
 • Ontspanning, gezondheid en wellness
 • Media, educatie en informatie
 • Kunst en vrije tijd
 • Bouw en architectuur
 • Design en inrichting
 • Mobiliteit

Carehome of the Future is elke werkdag, na reservatie, open voor professionals in de zorgsector.

Naast het Carehome of the Future voor professionals geeft Living Tomorrow ook regelmatig rondleidingen voor particulieren, met als thema:

“Hoe zullen we morgen wonen, werken en winkelen? Hoe zien de steden van de toekomst eruit? Hoe evolueert de gezondheidszorg? En wat met onze voeding? “

Op vaste tijdstippen worden rondleidingen voorzien. Living Tomorrow wordt 2 maal per jaar exclusief opengesteld voor het grote publiek. De volgende openstelling voor publiek is zondag 29 mei 2016.

Wannahaves heeft een tijd geleden een item gewijd aan het huis in Vilvoorde.

Experience Centers

Gelukkig zijn er ondertussen al wel de nodige experience centers bij gekomen. Dit zijn over het algemeen speciaal ingerichte ruimtes van leveranciers waar de nieuwste technieken staan, zodat je als geinteresseerde een beeld kunt krijgen hoe dit bij jou thuis zou kunnen werken.

Een kleine opsomming van een aantal (Nederlandse) Experience Centra:

Conclusie

Ik denk dat we er al zijn. Wanneer je echt het huis van de toekomst wilt zien, kun je beter aan de slag gaan met Pinterest en zoeken op domotica.