Ik heb veel hobbies. Volgens vrienden heb ik teveel hobbies. Ik vraag me af of dat kan. Misschien dat je alles niet zo vaak kunt doen als dat je zou willen. Dat wil niet zeggen dat je het niet leuk vindt. Soms is het alleen al leuk om ergens mee bezig te zijn, zoals bijvoorbeeld duiken.

Ik vind duiken ontzettend leuk. De voorbereidingen, de duik zelf, en de periode erna. Niet dat ik het op dit moment heel vaak doe, zelfs het tegendeel. Door wat ‘persoonlijke eigenschappen’ vind ik het op dit moment niet heel erg verantwoord om te duiken.

De rust van het duiken

Duiken is rustgevend. Dat zegt iedereen tenminste. Ook ik. Het gevoel van gewichtloosheid is waanzinnig. De rust, de kalmte onder water. Het enige wat je hoort is het geluid van je ademhaling en luchtbellen.

Het enige wat je ziet is vissen, koraal en onderwaterleven. Als je het een beetje met rust laat, komen sommige vissen zelfs naar je toe. Indrukwekkend.

Voor mij is duiken net zo rustgevend als wanneer je een hoofdtelefoon opzet en alleen maar met jezelf bent. Geen enkele afleiding, geen enkele indrukken, anders dan wat je ogen zien.

Leren duiken

Wil je ook eens duiken? Doe dan een cursus. Echt. Op de meeste vakantiebestemmingen mag je al mee als je een zwembroek hebt, maar verstandig is het niet. Vind ik tenminste.

Tijdens een duikcursus, bijvoorbeeld de Open Water Diver van PADI, leer je de theorie en praktijk van het duiken. Je leert wat je wel, en vooral niet moet doen. Het grote voordeel van een duikcursus in Nederland is dat je de taal spreekt én dat je niet onder de meest gunstige omstandigheden duikt. Dat betekent in de praktijk dat wanneer je in Nederland kunt duiken, je overal kunt duiken.

De volgende stap

Lijkt duiken je leuk? Doe dan eens een introductieduik. Voor bijvoorbeeld 35 euro kun je al een introduik doen bij de Tuimelaar in Groningen.  Ze beginnen de avond met een korte uitleg over wat duiken nou eigenlijk is en een aantal duiktechnieken. Direct daarna begint je duik. De duik is in het zwembad, zodat je niet bang hoeft te zijn in het open water. Je start met een aantal oefeningen en er is daarna natuurlijk voldoende tijd om het zwembad te verkennen.

De introductieduik is zeker de moeite waard.