""Belangrijke gebeurtenissen.. ‘Weet jij nog waar je was, toen… ‘ .De meeste weten bijvoorbeeld nog wel wat ze op 11 september 2001 deden of waar ze waren. Die dag staat je vast in het geheugen gegrift. Zo zijn er wel meer gebeurtenissen: geboorte van je kind, of het overlijden van een dierbare.

Waar ik was op 11 september 2001 weet ik in ieder geval wel. Ik zat op mijn zolderkamer achter de computer. Ik was een beetje doelloos aan het surfen op internet toen de telefoon ging.

“De derde wereldoorlog is begonnen!”

Dat was de stem van een goede vriendin. Ik wist niet zo goed of ze nu een geintje maakte, of dat ze serieus was. Je moet weten dat ze jaren in het leger heeft gezeten. Wanneer zij een dergelijke opmerking maakte, dan kon je er zeker van zijn dat er iets aan de hand was.

Ik moet je bekennen dat ik behoorlijk schrok van haar woorden. Mijn hart sloeg direct een paar keer over. Met knikkende knieën liep ik de twee trappen af naar de kamer om de TV aan te zetten.

De beelden die ik toen zag zijn niet te beschrijven. Een wolkenkrabber van wereldformaat, zomaar neergestort. De tweede toren van het World Trade Center in New York stond op dat moment nog. Terwijl ik de beelden op me in liet werken zag ik vol afgrijzen een vliegtuig de tweede toren in vliegen. Ongelofelijk.

Positieve herinneringen

Gelukkig heb ik ook wel positieve herinneringen, waarbij ik nog precies weet waar ik was. De datum waarop ik Tineke ten huwelijk vroeg. Dat was op 12 februari 2011 in Drachten, bij dansschool Dansida. Het was Valentijnsbal en ik zou op één knie gaan. Dat heb ik ook gedaan, hoor. Het was een moment om nooit te vergeten. Die zenuwen die door de keel gieren, maar ook de warmte van de hele dansvloer, toen iedereen ons toe begon te zingen en dansen.

Geheugen en herinneringen zijn onderhevig aan emotie en lokatie. Zodra je een emotie ervaart, zul je over het algemeen ook herinneringen krijgen die bij die emotie hoort. Ditzelfde geldt voor een lokatie. Wanneer je een sterke emotie of herinnering had op een bepaalde plek, dan is de kans groot dat deze herinnering weer naar boven komt als je de plek weer bezoekt.

Sommige mensen hebben daar meer ‘last’ van dan anderen. Het is heel gemakkelijk om in die emotie mee te gaan. Als je droevig wordt van een bepaald liedje of lokatie, roept dit vaak droevige herinneringen op. Hierdoor wordt je droeviger en roept dat vervolgens nog meer droevige herinneringen op.

Soms kun je dit fenomeen tegengaan. Wanneer je je droevig voelt zet je muziek op die je aan vrolijke dingen helpt herinneren. Hierdoor ga je nog meer vrolijke dingen herinneren en word je vrolijk. Ik zeg niet dat dit altijd werkt, en dat dit voor iedereen geldt, maar je kunt het proberen. Lukt je dit niet zelf? Praat er dan eens over met iemand anders. Wie weet kan die je helpen om deze vicieuze cirkel te doorbreken, doordat hij/zij dan muziek opzet waar je vrolijk van wordt.