Het is lastig om een antwoord te geven op wat domotica nu eigenlijk kost. Het beste antwoord in dit geval is: Het hangt ervan af. Domotica kan veel kosten als je voor een topmerk gaat en wanneer je ook nog eens je huis volledig wilt automatiseren.

Om te bepalen wat domotica jou precies gaat kosten, heb ik wat vragen opgesteld:

  • Wat voor type woning gaat het om? Nieuwbouw of bestaand, eigen woning of huurhuis? Ga je renoveren?
  • En hoe grondig?
  • Wil je een bedraad of een draadloos domoticasysteem?
  • Wat wil je allemaal met je domoticasysteem doen?
  • Ben je iemand die gaat voor de topmerken? Of ben je daar niet gevoelig voor?
  • Ga je voor kant en klaar? Of wil je het zelf bouwen?

Wat voor type woning

Het type woning bepaalt uiteindelijk welk systeem je kunt gebruiken. Ga je een nieuwe woning bouwen, of ga je grondig renoveren? Dan kun je prima uit de voeten met domotica-oplossingen die kabels nodig hebben. Zit je daarentegen vast aan een bestaande woning waar je niet al te veel aan wilt doen, of een huurhuis? Dan past een draadloze oplossing wellicht beter.

Bedraad of draadloos

In een eerder artikel heb ik hier de nodige aandacht aan besteed. Het kiezen van bedraad of draadloos hangt niet alleen af of je moet hakken, breken en frezen, maar ook of je veel last hebt van storingen in je woning. Wanneer je het signaal van je domoticasysteem door het veld van je magnetron moet, kan het zijn dat de bediening van verlichting en andere zaken niet zo nauwkeurig werkt als in een open ruimte.

bedraad

Wanneer je een nieuwbouwwoning gaat neerzetten en je wilt een bedraad domoticasysteem, moet je rekening houden met 5 procent van de kostprijs van de woning. Als je een woning van 200.000 euro gaat bouwen zou dit op neerkomen op 10.000 euro. Een standaard elektrische installatie komt trouwens op ongeveer 3 procent van de bouwkosten, dus 6.000 euro.

Je kunt je installatie laten bouwen op basis van KNX, een van de meest verspreide standaarden als het gaat om bedrade domoticasystemen in Europa. Dit soort systemen zijn over het algemeen alleen te installeren door een (ervaren) installateur. Als je handig bent en het zelf wilt doen, kun je ook nog aan de slag met PLC’s.

Een lijstje met bedrade oplossingen:

  • KNX
  • Crestron
  • Niko Home Control
  • PLC

draadloos

Als je geen problemen hebt met draadloos, of wanneer je in een huurhuis toch wat extra comfort wilt realiseren, kun je gebruik maken van diverse technieken en oplossingen.
Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  • Fibaro (Z-Wave)
  • Nest (Thread/ZigBee)
  • Zipato (Z-Wave)
  • Somfy
  • KNX-RF
  • KlikAanKlikUit
  • Home Easy
  • WiFi

Over het algemeen zijn draadloze systemen vrij eenvoudig te plaatsen en uit te breiden. Ook het configureren is over het algemeen relatief eenvoudig. Draadloze systemen zijn er al vanaf een paar tientjes, zoals de KlikAanKlikUit en Home Easy.

Wat wil je er mee doen

Wil je alleen maar je licht op afstand aan en uit kunnen doen vanaf een afstandbediening of je smartphone? Of gaat het verder en wil je dat je huis volledig automatisch reageert op je aanwezigheid? Het kan allemaal, maar het heeft wel wat consequenties. Een eenvoudige KlikAanKlikUit afstandbediening (de sensor) en de insteekstekker die je lamp schakelt (de actor) zorgen er al voor dat je je licht op afstand kunt bedienen.

Wanneer het allemaal volautomatisch moet, heb je wat extra zaken nodig. Ten eerste zul je vaak een bewegingssensor gebruiken om de aanwezigheid in huis te detecteren. Ook zul je een lichtsensor gebruiken om te weten of het licht is, of dat het donker is. Ook in dit geval heb je een actor nodig die je verlichting daadwerkelijk aan of uit doet. Uiteraard kost dit meer dan het alleen maar schakelen van de verlichting.

Wanneer je ook al je audio en video vanuit één centrale plek wilt bedienen én gebruiken kun je gerust een paar duizend euro bij je budget optellen. Een audio/videoswitch is niet heel goedkoop. Daarnaast vereist dit over het algemeen bedrading, zodat je kabels moet gaan trekken.

Kant en klaar of zelfbouw

De meeste systemen die ik hierboven genoemd heb zijn in min of meerdere mate plug-n-play. Je hoeft hier niet al te veel zelf voor te doen. Wanneer je een echte electronica-adept bent zou je er ook voor kunnen kiezen om zelf je domoticaysteem te bouwen, bijvoorbeeld op basis van Arduino en relays. Het hobbygehalte is hierbij erg hoog, maar wanneer het dan uiteindelijk slaagt is het des te leuker.

Aan de andere kant: Wanneer je je installatie door een expert laat aanleggen weet je zeker dat alles werkt zoals het zou moeten werken. Mocht er onverhoopt iets toch niet werken, kun je in ieder geval ondersteuning vragen. Dit zul je bij een zelfbouwsysteem zelf moeten verzorgen.

Conclusie

Met domotica kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Wanneer je voor een bedrade installatie gaat in een nieuwbouw woning, moet je rekening houden met zo’n 5 procent van de bouwkosten. Wanneer je een zelfbouwsysteem gebruikt begint de prijs bij een paar euro. Voor ZigBee of Z-Wave moet je rekening houden met 25 tot 50 euro per sensor of actor. Daar komt dan nog de kosten bij voor een afstandbediening (75 euro) of een domoticacomputer (35 euro voor een Raspberry Pi tot plm 400-500 euro voor een Fibaro Home Center).

Oftewel: Genoeg te kiezen. Weet jij al wat je gaat doen? Of heb je nog vragen? Laat het hieronder weten.