
Wat is Z-Wave
Z-wave is wereldwijd protocol voor draadloze domotica. Het protocol werd tien jaar geleden op de markt gebruikt door Zensys. In 2008 werd Zensys bedrijf overgenomen en sindsdien ontwikkelt en produceert Sigma Designs de communicatiechips die de basis vormen van ieder Z-wave-apparaat. De standaard wordt ondersteund door een groot aantal fabrikanten (>250)
In Europe werkt Z-wave op 868MHz. Het protocol heeft ondersteuning voor encryptie, bidrectionele communicatie en routing.
Een Z-Wave netwerk bestaat uit een primaire controller en maximaal 232 nodes (inclusief controller). De primaire controller wijst node-id’s toe en houdt een lijst bij van alle nodes in het Z-Wave netwerk.

Iedere node in het netwerk fungeert als router, waardoor iedere node in het netwerk in principe met iedere andere node is verbonden met een maximum van vier tussenliggende nodes (hops). De uitzondering hierop zijn devices op batterijen.
Bij een gemiddeld bereik van 30 meter tussen nodes in het netwerk is een maximaal bereik van ongeveer 120 meter binnenshuis mogelijk.
Een aantal kenmerken:
- Draadloos, waardoor het makkelijk inpasbaar is in bestaande huizen. Muren openbreken en extra kabels trekken is niet nodig.
- Tweewegverkeer, waardoor de status ook terug wordt gemeld aan alle andere nodes en primaire controller
- Apparaten van verschillende leveranciers kunnen op elkaar worden aangesloten
- Het opneen van nieuwe apparaten in het netwerk is eenvoudig, net zoals het verwijderen van apparaten
- Het protocol is schaalbaar en modulair
- Het protocol ondersteunt encryptie
Wat is het verschil tussen Z-wave en het nieuwe Z-wave plus?
Z-Wave plus is de opvolger van Z-wave en tevens hiermee compatible. Het biedt een aantal voordelen:
- Verbeterde batterij levensduur, met meer dan 50%
- Groter bereik
- Meer bandbreedte, waardoor er meer informatie uitgewisseld kan worden
- 3 RF kanalen voor minder ruis.
- Verbeterde self-healing en fout tolerantie.
- Firmware updates ‘Over-the-air’ (draadloos)
Iedere dag een nieuwe hobby? Het lijkt wel alsof A.J. hobby’s een doel op zich heeft gemaakt. Niet te beroerd om een nieuwe hobby of gadget uit te proberen en er vervolgens enthousiast en onderbouwd over te vertellen.
Een aantal van de hobby’s die A.J. ondertussen heeft gehad of nog steeds heeft: fotograferen, filmen, video editen, lezen, schrijven, houtbewerken, (technisch) tekenen, skaten, hardlopen, dansen, barbecuen.