Nest heeft samen met processorontwikkelaar ARM en Samsung een nieuwe communicatiestandaard aangekondigd voor domotica en smart homes: Thread.

De Thread Group vindt dat er ruimte is voor een nieuwe standaard om vier redenen:

  • Thread moet zorgen voor betrouwbare netwerkverbindingen via mesh-netwerken.
  • Op basis van ervaringen van andere protocollen zijn verschillende beveiligingsrisico’s aangepakt.
  • Het moet eenvoudig zijn om apparaten met elkaar te verbinden via Thread. Dit kunen via een smartphone, tablet of een computer.
  • Apparaten moeten niet alleen op afstand aan te sturen zijn, maar ook op het apparaat zelf.
  • Reduceren van stroomverbruik

Mesh?

Het grote voordeel van een meshnetwerk is dat het mogelijk is om een betrouwbare connectie op te zetten. Dit gebeurt doordat een apparaat (een node) niet alleen rechtstreeks kan communiceren met de basis (hub), maar ook via andere nodes. Mocht er een node stuk zijn of zijn uitgevallen kan het verkeer via één van de andere nodes worden gerouteerd. Hierdoor blijft het netwerk functioneren. Bij een domoticasysteem waarmee je je verlichting bedient is dit wel wenselijk.

mesh netwerk

Bovenstaand plaatje geeft een mesh netwerk weer, waarbij iedere node met iedere andere node kan communiceren via meerdere paden.

Niet één bedrijf, maar een groep

Het protocol wordt ontwikkeld door de Thread Group. De bedrijven die zich hebben aangesloten bij de Thread Group zijn processorontwerper ARM, voormalig Motorola-onderdeel Freescale, halfgeleiderfabrikant Silicon Labs, slotenfabrikant Yale, Samsung en Nest.

Beschikbaarheid

Inmiddels draait de Nest-thermostaat op een vroege versie van Thread en later dit jaar moeten de specificaties van Thread beschikbaar zijn voor andere fabrikanten. Pas halverwege volgend jaar zullen de eerste apparaten door de Thread Group getest en gecertificeerd worden.

bron: Android world