Op TV zie je regelmatig de term domotica voorbij komen in programma’s als “Eigen Huis en Tuin” en “House Vision”, maar wat is domotica nu precies?

Wanneer je de term gaat ontleden kom je uit op een elektronisch huis. De term “domotica” is een samentrekking van de woorden “domus” en “elektronica”. Domus betekent huis in het Latijn. Letterlijk betekent het dus de aansturing van elektrische apparaten in een huis/gebouw door elektronica en informatica.

Blijft domotica beperkt tot het bedienen van de verlichting zoals vaak wordt getoond? Het antwoord hierop is nee. In de praktijk gaat het veel verder. Een geïntegreerd systeem zorgt namelijk voor een verhoging van comfort, gemak, flexibiliteit, communicatie en veiligheid. Ook de bewustwording van de woning door sensoren is daar een onderdeel van.

Wikipedia zegt hierover het volgende:

De integratie van technologie en diensten, ten behoeve van een betere kwaliteit van wonen en leven.

Een voorbeeld

"domotica" Je komt ’s avonds moe thuis van je werk. Er is vandaag weer veel gebeurd om over na te denken. Terwijl je met je auto de straat in rijdt gaat automatisch de buitenverlichting aan. Koud en huiverig loop je naar de voordeur die ondertussen al van het slot is gegaan. Geen sleutels meer nodig om binnen te komen, aangezien je huis je handafdruk herkent.

Je doet de deur open en automatisch gaat de verlichting in de hal aan. De postbode zijn best weer heeft gedaan, je pakt een aantal enveloppen en tijdschriften op. Je hangt je jas op de kapstok en je hoort je favoriete muziek al spelen. Je loopt door naar de keuken, waar net de laatste druppeltjes espresso in een kopje vallen.

Het scherm van je koelkast laat zien dat er vandaag bezoekers aan de deur geweest zijn die een boodschap hebben achtergelaten. “Later,”, denk je bij jezelf, “nu eerst even lekker de schoenen uit en heerlijk tot rust komen.”

Je loopt naar de woonkamer, waar de verlichting ondertussen zachtjes brandt. Je trekt warme sloffen aan, het was een gure dag vandaag. Gelukkig heeft je huis terwijl je naar huis reed de verwarming aangezet, waardoor je nu kunt genieten van een heerlijk warm huis. Je vleit zich neer op de bank met je espresso. Heerlijk, even een momentje voor jezelf.

Kortom: Domotica is het automatiseren van je huis om het leven net wat gemakkelijker en comfortabeler te maken!

Denk je dat domotica duur is? Kijk dan ook eens naar ons artikel over de kosten van domotica.

Nu jij

Wat zou jij graag willen automatiseren in je huis? Laat je inspireren door de huizen van de toekomst.