Plaatjes zijn belangrijk voor de uitstraling van je website. Je hebt misschien wel gezien dat ik mijn best doen om bijpassende plaatjes te gebruiken bij mijn blogs, zonder dat ze nu heel erg voor de hand liggen.

Je vraagt je misschien af: ‘Waar haal je toch je plaatjes vandaan?’.

Nou, dat is nog een hele zoektocht geweest.

Zijn plaatjes op internet dan niet gratis?

"" Eh, nee. Niet alles op internet is gratis. Je kunt natuurlijk simpelweg Google images gebruiken om plaatjes en foto’s te vinden en deze vervolgens te gebruiken. De personen of bedrijven van wie die plaatjes vinden dit vaak niet zo leuk: Zij hebben immers hun best gedaan om mooie plaatjes te maken. Heel vaak hebben ze hier illustrators of fotografen voor ingehuurd. En jij pikt gewoonweg die plaatjes in om op je eigen website te gebruiken, zonder hiervoor te betalen. Ik kan me voorstellen dat ze hier niet van gediend zijn. Wanneer ze erachter komen, zul je in de meeste gevallen snel een mail of brief van een advocaat ontvangen die je sommeert om te stoppen met het gebruik van de betreffende materialen.

Zelfs als je wilt betalen voor je foto’s en illustraties is dit niet altijd mogelijk. Soms mag je de foto’s of illustraties niet gebruiken op je eigen website voor persoonlijke of commerciële doelen. En soms heb je misschien het geld er niet voor.

De oplossing: Royalty free images

Natuurlijk kun je vervolgens zelf foto’s maken van alles wat je ziet en tegenkomt, om deze vervolgens te gebruiken. Of je kunt een poging doen in een tekenpakket om een mooie illustratie te maken. Wanneer je zo creatief bent: Zeker doen! Originele en unieke content, en dan hebben we het ook over illustraties en dergelijke, zijn altijd beter voor je lezer dan de zoveelste herhaling.

In een aantal gevallen kun je gebruik maken van volledig gratis illustraties en figuren, bijvoorbeeld onder de Creative Commons vorm). Soms moet je je bron vermelden, maar mag je ze wel gratis gebruiken.

Mijn Royalty free images sites

De sites die ik het meeste gebruik zijn:

Pixabay

Pixabay is een levendige community van creatieven, waarbij auteursrechtenvrije afbeeldingen en video’s worden gedeeld. Alle inhoud wordt vrijgegeven onder Creative Commons CC0, waardoor ze veilig kunnen worden gebruikt zonder toestemming te vragen of credit aan de kunstenaar te geven – zelfs voor commerciële doeleinden.

Unsplash

Unsplash is een Engelstalige site, maar eigenlijk komt het er op neer dat je kunt doen en laten met de foto’s wat je wilt. Ook zonder bronvermelding. Natuurlijk vinden de artiesten het wel leuk dat je hun de credits geeft die ze verdienen door een link naar hun Unsplash profiel te doen.

Originele tekst

All photos published on Unsplash can be used for free. You can use them for commercial and noncommercial purposes. You do not need to ask permission from or provide credit to the photographer or Unsplash, although it is appreciated when possible.

More precisely, Unsplash grants you an irrevocable, nonexclusive copyright license to download, copy, modify, distribute, perform, and use photos from Unsplash for free, including for commercial purposes, without permission from or attributing the photographer or Unsplash. This license does not include the right to compile photos from Unsplash to replicate a similar or competing service.

Even though credit isn’t required, Unsplash photographers appreciate a credit as it provides exposure to their work and encourages them to continue sharing. A credit can be as simple as adding their name with a link to their profile or photo:

Photo by Jeremy Bishop on Unsplash

Pexels

Ook bij Pexels kun je gebruik maken van de foto’s onder een CC0 licentie, wat zoveel inhoudt dat je de foto’s mag gebruiken voor eigen dan wel commercieel gebruik, zonder dat je hoeft aan te geven wie de foto heeft gemaakt. De enige voorwaarde is dat de personen op de foto’s niet in een slecht daglicht worden gesteld of gebruikt op een manier die ze tegen de borst kan stuiten.

Meer?

Natuurlijk zijn er meer sites waar je dit soort plaatjes kunt krijgen. Dit zijn in ieder geval de plekken waar ik mijn royalty free images vandaan haal.

Heb jij nog leuke suggesties? Laat het hieronder weten.