""Zo heel af en toe krijg ik een koekje van eigen deeg. Zo ook met de opmerking ‘Je moet je hart volgen’.

Als man/consultant/architect/technical account manager weet ik heel goed hoe een ander het moet doen. Als je niet lekker in je werk zit, luister dan naar je hart. Je hart weet vaak precies wat het moet doen. Het is dan een kwestie van je hart volgen. Hetzelfde geldt voor de liefde, opleiding en andere relaties. Maar meestal willen we niet naar ons hart luisteren. Er zijn zoveel goede redenen en slechte excuses waarom we toch blijven zitten waar we zitten.

Dat geldt ook voor mij. Ook ik heb moeite om naar mijn hart te luisteren. Nou ja, ik luister wel, maar ik volg het nog niet altijd. Het is namelijk wel eng om ineens wat anders te gaan doen. Je moet weer helemaal overnieuw beginnen in de meeste gevallen. Je weet in ieder geval nu waar je aan toe bent.

Als je doet wat je deed…

En daar zit hem precies het probleem. Een opmerking die ik veel gebruik is ‘Als je blijft doen wat je deed, blijf je krijgen wat je kreeg’. Ik weet niet precies meer waar deze opmerking vandaan komt. Maar dat hij waar is, dat moge duidelijk zijn.

Ik heb het al vaak tegen collega’s en vrienden gezegd. Het vervelende is dat wanneer je dan zelf klaagt over werk, hobby, of omstandigheid dat je je eigen opmerking om de oren krijgt. En terecht. Alleen, die zekerheid dat je krijgt wat je kreeg is voor veel mensen op één of ander manier belangrijker dan persoonlijk geluk. Ze blijven dan toch zitten waar ze zitten, terwijl ze diep in hun hart wel weten dat het beter is om te gaan.

Luister naar je hart

Als je doet wat je leuk vindt, is er geen probleem. Als je voelt dat er iets niet klopt, volg dan je hart. Je hart weet vaak eerder wat je doen moet dan je verstand. Het enige is wat je dan nog moet doen is je verstand overtuigen. En als je verstand dat niet zelfstandig kan, dan moet je misschien je verstand een handje helpen. Er zijn coaches genoeg die je hier mee kunnen helpen. En nee, die mensen verdienen niet (alleen) geld met jouw ellende, maar ze kunnen je echt helpen.

Ze helpen je bijvoorbeeld om te ontdekken wat je dan precies moet doen, of laten, om gelukkig te worden. Dit kan zijn door samen met jou een lijstje op te stellen met argumenten. ‘Should I stay, or should I go’ in principe.

Er zijn verschillende lijstjes die je kunt maken. Eén daarvan is ‘wat geeft me energie’, versus ‘wat kost me energie’. Wanneer je dit invult kom je al snel tot de ontdekking waarom je zo moe wordt van je werk, bijvoorbeeld. Een ander lijstje is ‘wat vind ik leuk in mijn werk’, versus ‘wat vind ik niet leuk in mijn werk’.

Met deze twee lijstjes ben je al een eind op weg om je verstand te overtuigen. Uiteindelijk weet je hart al wat je wilt (of wat je in ieder geval niet wilt).