Van leaseauto naar eigen auto
Posted on August 18, 2017 (Last modified on November 13, 2023) • 3 min read • 479 wordsHet valt niet mee wanneer je jarenlang leaseauto’s hebt gereden en je ineens weer een eigen auto moet kopen. Nou ja, het kopen zelf is relatief eenvoudig: Je overhandigt geld en je bent de trotse eigenaar van een eigen auto. Toch komt er meer bij kijken dan de financiële transactie.
Er zijn diverse plekken waar je kunt zoeken.
In mijn geval heb ik gekozen voor de website van de merkdealer. Het was daardoor makkelijk om mijn eisen kenbaar te maken op de website en vervolgens een lijst met auto’s te krijgen, onafhankelijk van welke dealer deze aanbood. Dit maakt het zoeken eenvoudiger. Bovendien weet je wat je krijg als je naar de merkdealer gaat, hoop je.
Het is verstandig een auto te kopen met een keurmerk. Verschillende merken hebben hier verschillende namen voor: Premium Selection, Leeuwenkeur, etc. Bij BMW betekent Premium Selection bijvoorbeeld dat een auto jonger is dan xx jaar en minder dan xx kilometer heeft gereden. Je krijgt zelfs twee jaar garantie bij de aanschaf van de auto. Hierdoor is het risico dat je een kat in de zak koopt een stuk kleiner dan wanneer je van een particulier een auto koopt.
Helemaal als geen nieuwe auto koopt is het hebben van een soort garantie wat mij betreft verplicht. Als de verkopende partij niet eens die periode zijn auto wil garanderen, kun je er haast wel vanuit gaan dat hij of zij iets weet wat jou geld gaat kosten. Wanneer een dealer geen BOVAG of andere garantie wilt afgeven, zou ik de auto aan me voorbij laten gaan
Wanneer je al een eigen auto hebt, heb je meestal schadevrije jaren opgebouwd. Tenminste, wanneer je geen schade hebt gereden natuurlijk. Dit is handig bij het afsluiten van een nieuwe verzekering. Deze schadevrije jaren kunnen je korting opleveren bij je nieuwe verzekering. Je kunt op basis van je verzekeringspapieren dit aantonen. Deze informatie staat ook in een centraal systeem: Roy-data. Hierin registreert je oude autoverzekeraar jouw schadevrije jaren nadat jij de autoverzekering hebt beëindigd. Je nieuwe verzekeraar gebruikt deze database om controleren of het aantal opgegeven schadevrije jaren klopt. Vroeger moest je een schriftelijke verklaring van je oude verzekeraar opsturen naar je nieuwe verzekeraar. Dat is nu dus niet meer nodig.
Wanneer je een leaseauto hebt gereden is dit helaas niet zo vanzelfsprekend. Je hebt geen autoverzekering gehad, dus is er ook geen registratie in Roy-data aanwezig. In dit geval moet je zorgen dat je van je vorige leasemaatschappij(en) schadevrijverklaringen krijgt. Het staat de verzekeraar overigens vrij om hier niets mee te doen, dus kijk niet gek op als het niets oplevert.