Vakantiespreiding, een vloek of een zegen?
Posted on July 8, 2017 (Last modified on November 13, 2023) • 4 min read • 719 wordsWas het voor jou ook zo duidelijk merkbaar? De schoolvakanties zijn weer begonnen!
Of zoals de VID aangaf:
Dit weekend verwacht de VID veel drukte op de wegen door een combinatie van vakantie-uittocht, evenementen en werkzaamheden.
Veel mensen gaan al vrijdag op pad. Zij hebben met name te maken met drukte rond Schiphol en op wegen richting onze Oosterburen en Zuiderburen.
Nou, dat was gisteren goed te merken. ‘Even’ een etentje in Rotterdam met collega’s. Ik ben rond de vier uur bezig geweest van Grootegast tot de Kop van Zuid in Rotterdam. Daarbij ging het stuk in Rotterdam misschien nog wel het snelst.
Op zo’n moment lijkt het alsof heel Nederland met vakantie gaat. Toch is het maar een deel. Sinds 1986 kennen we de vakantiespreiding. Hierbij begint per regio de vakantie eerder of later dan in andere regio’s. In dit geval gaat het om regio Midden die vakantie kreeg. En dan zitten daar ook nog eens scholen bij uit andere regio’s die besloten hebben om gelijktijdig met Midden vakantie te geven. De rest van regio Zuid (15 juli) en Noord (22 juli) moet nog heel even wachten, voordat ze massaal de weg op kunnen naar hun vakantiebestemming.
Vakantiespreiding is bedoeld om overbelasting te voorkomen van toeristische plekken en de wegen ernaartoe. Het klinkt allemaal zo mooi, maar helpt het wel?
Voor ouders met kinderen op meerdere scholen kan het lastig zijn. Het ene kind kan op een school zitten in een andere regio dan het andere kind. Dit betekent direct dat hun vakanties anders zijn. Dit jaar kan daar twee weken tussen zitten, wanneer de een in regio midden en de ander in regio noord naar school gaat.
De term “zwarte zaterdag” wordt gebruikt om de extreme drukte in het Europese autoverkeer aan te geven, als gevolg van een massale vakantie-uittocht. Deze zwarte zaterdagen vallen meestal in het laatste weekeinde van juli of het eerste weekend van augustus, wanneer ook veel Fransen vakantie krijgen. Eigenlijk kun je dus niet spreken van één zwarte zaterdag. Door vakantiespreiding hebben we meer zwarte zaterdagen en een langere periode van ellende.
Op zwarte-zaterdag.nl lees je het laatste nieuws en tips over zwarte zaterdag hoe je zwarte zaterdag kunt vermijden.
Voor het bedrijfsleven lijkt de vakantiespreiding ook een uitkomst. Je zou kunnen stellen dat daardoor het bedrijf door kan draaien, terwijl mensen met vakantie gaan. Er is in ieder geval iemand om de zaak draaiende te houden.
Maar ook dat is maar schijn. Mijn ervaring is dat vakantiespreiding betekent dat gedurende een langere periode er minder gebeurd. Met een beetje pech begint de periode van verlaagde activiteit al eind mei en is het bedrijf pas in september weer enigszins op volle toeren. Beslissingen worden vaak over de vakantieperiode heen getild.
En voor sommige bedrijven of organisaties geldt zelfs dat in de vakantieperiode er geen wijzigingen uitgevoerd kunnen worden. Ze zijn bang dat dit leidt tot verstoringen wanneer iedereen weer gebruik wil maken van hun diensten. Een voorbeeld: Een school wil geen wijzigingen doen in de vakantieperiode, want de IT-systemen moeten goed functioneren als de studenten zich melden voor de eerste schooldag. Aangezien de IT-systemen dan maximaal belast worden is het veiliger om wijzigingen later in het schooljaar uit te voeren.
Ik heb geen idee. De periode waarin mensen op vakantie gaan zou gespreid moeten zijn, waardoor de drukte op de weg verdeeld wordt. Toch schijnen we met zijn allen nog steeds dezelfde periode te kiezen voor vakantie, rekening houdend met wanneer alle gezinsleden vakantie kunnen krijgen. Ook kiezen we nog steeds voor dezelfde dag of tijdstip om te vertrekken, waardoor we en masse in de file staan tijdens één van de beruchte zwarte zaterdagen.
Wat dat betreft zou het misschien na twintig jaar wel eens tijd zijn voor een nieuw experiment: We geven alle scholen weer gelijktijdig vakantie. Hiermee zouden we het voorbeeld van België volgen. De Belgische schoolvakanties lopen van 1 juli tot 31 augustus (in 2018). Het is dan voor iedereen duidelijk wanneer ze vrij zijn. Ouders en andere vakantiegangers zouden er dan zelf voor kunnen kiezen wanneer ze binnen die periode op vakantie gaan, zonder dat dit vooraf bepaald wordt door het vakantiespreidingsrooster. Wie weet hebben we dan minder verkeersellende.