Telefoon is het meest asociale voorwerp in tijden
Je herkent ongetwijfeld het volgende: Ineens kijkt je gesprekspartner op zijn of haar telefoon en lijkt jou volkomen te zijn vergeten. Of je bent in gesprek met iemand en plots gaat de telefoon. Zonder er ook maar een woord over te zeggen neemt de ander de telefoon op en gebaart jou om even te wachten met praten.
Wat doe jij in zo’n situatie? Neem je hem toch op? Laat je je voicemail het afhandelen? Laat je de telefoon door rinkelen zodat zowel jij als je gesprekspartner lichtelijk geïrriteerd worden van de telefoon? Zie je vanuit een ooghoek hoe je telefoon langzaam richting het randje van de tafel trilt?
Hoe je het ook wend of keert, je bent toch uit je concentratie gehaald. Stel dat je op dat moment de oplossing had voor de honger in de wereld? De perfecte financiële strategie voor Nederland? Een manier om wereldvrede te bereiken?
Handig
De voordelen van een mobiele telefoon of smart phone is dat je altijd en overal kunt bellen en bereikbaar bent.
Dit heeft er onder andere al voor gezorgd dat de bekende gele praatpalen langs de kant van van de snelweg het veld moeten ruimen. Je hoeft je nooit meer zorgen te maken dat je onbereikbaar bent, tenzij de batterij van je telefoon helemaal leeg is natuurlijk.
Hetzelfde geldt voor alle informatie die je op je smartphone kunt krijgen. Je hoeft geen zware laptop mee te zeulen of een stapel boeken om je de hele dag te kunnen vermaken. Je hebt vanaf dat kleine apparaatje, dat meer rekenkracht heeft dan de computers waarmee we mensen op de maan hebben gezet, toegang tot alle informatie op internet. Nooit meer hoeft er een vraag onbeantwoord te blijven wanneer je onderweg bent.
Altijd bereikbaar?
Altijd en overal bereikbaar klinkt heel handig. En in sommige gevallen is dat ook wel zo. Wanneer je pech met de auto hebt kun je iemand bellen, zonder een kilometer of meer te moeten lopen naar een praatpaal. Maar het heeft ook een keerzijde. Mensen verwachten steeds meer dat altijd en overal informatie beschikbaar is en dat ze altijd kunnen bellen, op ieder willekeurig tijdstip. Hiermee lijken de fatsoensnormen te verdwijnen. Het wordt steeds normaler, nou ja, het komt steeds meer voor, dat mensen bellend de supermarkt in en uitlopen, zonder een woord met de bediende of kassière gewisseld te hebben.
Lastig {.p2}
Ik moet zeggen dat ik het persoonlijk een hele lastige vind. Zodra dat ding gaat ben je al afgeleid, of je hem nu opneemt of niet. Als je hem opneemt doe je je huidige gesprekspartner te kort. Als je hem niet opneemt kun je het gevoel krijgen dat je de beller te kort doet.
Je zou al heel snel kunnen roepen: ”De telefoon is een van de meest asociale uitvindingen.” Ik wil nog net niet zeggen ‘aller tijden’, want dat gaat me een beetje te ver, maar er zit wel degelijk iets in. De telefoon houdt geen rekening met jouw omstandigheden: Sta je net tanden te poetsen, je partner aandacht te geven, of zit je net even op het toilet en weer gaat die grote aandachttrekker.
Veel mensen hebben de neiging om datgene wat ze aan het doen zijn zo snel mogelijk te beëindigen om het telefoontje aan te nemen. Toch is dat raar. Waarom zou degene die belt belangrijker zijn dan degene die nu je aandacht heeft of datgene waar je mee bezig bent.
We zijn allemaal al zo gewend om bereikbaar te zijn dat het lastig is de telefoon eens uit te zetten of thuis te laten. Toch denk ik dat het van tijd tot tijd wellicht de beste oplossing is.
Iedere dag een nieuwe hobby? Het lijkt wel alsof A.J. hobby’s een doel op zich heeft gemaakt. Niet te beroerd om een nieuwe hobby of gadget uit te proberen en er vervolgens enthousiast en onderbouwd over te vertellen.
Een aantal van de hobby’s die A.J. ondertussen heeft gehad of nog steeds heeft: fotograferen, filmen, video editen, lezen, schrijven, houtbewerken, (technisch) tekenen, skaten, hardlopen, dansen, barbecuen.