Ik gebruik bij voorkeur het toetsenbord in plaats van de muis, zeker voor acties als knippen en plakken. Voor knippen en plakken gebruik ik eigenlijk alleen maar toetsenbordcombinaties. Ik vind het dan ook best wel irritant wanneer ik tekst uit een HTML-pagina plak naar een Word document.Ik moet vervolgens alsnog iets met mijn muis doen, namelijk de opmaak wissen. Als keyboard jockey hou ik daar niet zo heel veel van, zeker niet als ik al de nodige moeite heb om tekst te bedenken.

In de hoop “paste” te vervangen door “paste unformatted text” op het toetsenbord, heb ik een macro opgenomen voor tekst plakken als onopgemaakte tekst. Deze macro heb ik geplaatst onder ctrl-v. So far so good zou je zeggen, maar helaas deed de macro niet helemaal wat ik wilde, of eigenlijk helemaal niet. De macro plakte mijn tekst net zoals altijd, maar dan netjes opgemaakt.

Na een grondige inspectie van de macro zag ik iets eigenaardigs. Ondanks dat ik gekozen had voor plakken als onopgemaakte tekst stond er in de opname:

Sub PasteText ()
   Selection.PasteAndFormat(wdPasteDefault)
end sub

Na wat googlen kwam ik erachter dat dit eenvoudig op te lossen is door wdPasteDefault te vervangen door wdFormatPlainText. Mijn macro ziet er nu zo uit:

Sub PasteText ()
   Selection.PasteAndFormat(wdFormatPlainText)
end sub

Dit werkt een stuk beter. Nu zullen mijn muishandelingen ongetwijfeld afnemen.