Je wilt wel iets meer van jezelf laten zien, misschien heb je je het zelf wel eens afgevraagd: Hoe begin je zelf een blog? Nou, ik kan je vertellen dat dat helemaal niet zo moeilijk is. Het is makkelijker dan de teksten schrijven voor je blog.

Voor het starten van een blog heb je een paar dingen nodig:

  • Inspiratie
  • Wilskracht
  • Tijd

Ja maar, zul je nu wel zeggen, dat is toch niet alles wat ik nodig heb? Nee, dat klopt. Naast bovenstaande dingen heb je ook technische middelen nodig. Het meest belangrijke is een plek waar je je hersenspinsels of blogs kunt plaatsen.

In andere woorden:

  1. Kies een doel/onderwerpen/markt waarover je wilt schrijven
  2. kies een naam voor je blog
  3. Spreek commitment uit dat je ook daadwerkelijk gaat schrijven
  4. Kies waar je je blog wilt hebben staan
  5. kies een thema of uitstraling voor je blog
  6. begin met schrijven
  7. Zorg dat je blog technisch in orde is
  8. Zorg dat je blog relevant is en blijft

Deze onderwerpen hoeven niet noodzakelijkerwijs in deze volgorde te staan. Je kunt natuurlijk alvast beginnen met schrijven of ideeën te verzamelen waarover je wilt schrijven.

Kies een doel/onderwerpen/markt waarover je wilt schrijven

Om voor een blog te schrijven, zul je iets moeten hebben om over te schrijven. Dit kan iets zijn wat je mee hebt gemaakt, maar dit kan ook heel gericht zijn. Een technisch onderwerp bijvoorbeeld. VMGuru heeft (bijna) alleen maar onderwerpen die te maken hebben met VMware en virtualisatie.

Kies een naam

Hoe wil je dat mensen jouw blog gaan noemen en vinden? Het is wel handig als het lekker ‘bekt’ en dat het niet te lang is. In mijn geval lag het voor de hand. A.J. zijn mijn initialen en Elsinga mijn achternaam. Als je een merk van jezelf wilt maken is zo’n keuze wel handig

Spreek commitment uit dat je ook daadwerkelijk gaat schrijven

Lijkt voor de hand te liggen, maar doe het maar eens. Ik heb al tijden verschillende blogs en ideeën gehad. ‘Het lijkt me wel leuk om te schrijven’ en vervolgens gebeurt er maanden of zelfs jaren niets. Daarom heb ik nu ook de commitment uitgesproken om iedere dag een blog te publiceren. Niet dat dat nu helemaal lukt, maar ik heb er in korte periode al meer geschreven dan in die jaren hiervoor.

Kies waar je je blog wilt hebben staan

Wil je het makkelijk hebben en je helemaal niet hoeven te bemoeien met de techniek van je website? Dan is het misschien handig om voor WordPress.com te kiezen. Aan de andere kant ben je hierdoor wel wat beperkt in de mogelijkheden, tenminste, de gratis mogelijkheden. Wanneer je zelf een server op internet hebt of huurt kun je al veel meer. In de toekomst kom ik op de verschillende keuzes terug.

kies een thema of uitstraling voor je blog

Dit slaat, net zoals het eerste en tweede punt op wat je wilt gaan uitstralen. Moet het speels zijn of juist heel zakelijk. Voor weinig geld, of soms gratis, zijn er goed thema’s te krijgen voor je blog.

begin met schrijven

Dit is misschien wel het meest eenvoudige. Begin! Waar wacht je nog op? Je kunt schrijven in de bus of trein, terwijl je zit te wachten bij de huisarts of een andere plek. Zolang je maar iets geschreven hebt, kun je het publiceren. We hebben het later nog wel eens over de do’s & don’ts bij het schrijven.

Zorg dat je blog technisch in orde is

Er zijn veel zaken die ervoor zorgen dat je website goed functioneert. Is hij wel snel genoeg voor je lezers? Zijn alle veiligheidsupdates wel geïnstalleerd en ga zo maar door. Je wordt door je gebruikers en zoekmachines snel afgestraft als de zaken technisch niet kloppen.

Zorg dat je blog relevant is en blijft

Loop regelmatig door je blogs en controleer of ze nog steeds relevant zijn. Zo niet? Werk ze dan bij, of schrijf een nieuwe blog over datzelfde onderwerp.

Veel meer

Natuurlijk is er nog veel meer waar je rekening mee moet of kunt houden. Denk hierbij aan social media, zoekmachine optimalisatie (search engine optimisation of SEO), maar daar komen we later wel op terug.