Een uitdrukking die ik vaak gebruik is het Engelse ‘A man convinced against his will is of the same opinion still’.Die uitdrukking heb ik niet zelf bedacht. Hij komt uit een boek van Dale Carnegie: How to win friends and influence people. Ik vind het een ontzettend krachtige uitdrukking. Je kunt tenslotte geen mensen overtuigen tegen hun wil. Of toch wel?

Nee, je kunt geen mensen overtuigen tegen hun wil. Zoals de uitdrukking zegt blijven ze hun eigen mening houden. Ze geven je misschien op dat moment wel gelijk, maar of je daar wat aan hebt? Meestal als je weg bent vallen ze terug op hun oude mening of ideeën.

Wat is overtuigen?

Zoals Carrieretijger stelt:

Overtuigen is een manier van beïnvloeden. Je zorgt ervoor dat de ander iets van je overneemt: een mening, een idee of voorstel. Overtuigen is een techniek die je kunt aanleren. Maar alleen als je zelf overtuigd bent van je boodschap, kun je ook overtuigend zijn. De inhoud en de kwaliteit van je mening en argumenten zijn bijna net zo belangrijk als de manier waarop je het brengt. Doe je het goed dan kun je met overtuigingskracht goed invloed uitoefenen.

Oftewel: Overtuigen is een ander dat laten geloven dat wat jij wilt. Niets meer, niets minder.

Waarom werkt het niet?

Heel simpel: Mensen. Mensen doen hun eigen ding (als ze tenminste niet worden beinvloed door van alles en nog wat. Wat kun je dan doen? Volg je hart..