Met de strenge winters van de afgelopen jaren neemt de vraag naar opritverwarming toe. Allerlei gevaarlijke situaties kunnen optreden door het bevriezen van sneeuw of water op de oprit. Uitglijden en iets breken wordt hierdoor een reeel gevaar.

Opritverwarming voorkomt dat er sneeuw of ijs op de oprit of stoep komt te liggen. Met andere woorden, het pad naar de voordeur of garage blijft in de winter ijs- en sneeuwvrij.

Hierdoor kun je in de winter veilig gebruik maken van je oprit of stoep en bespaart de opritverwarming je veel sneeuwschuiftijd en vervuiling met zout.

Hoe werkt het?

Je oprit wordt voorzien van een systeem waardoor deze warmer is dan 0 graden, waardoor sneeuw en ijs geen kans hebben. Er zijn twee uitvoeringen. Je hebt de op vloeistof gebaseerde systemen en elektrische systemen.

Vloeistofgevulde opritverwarming

Bij vloeistofgevulde opritverwarming wordt de oprit voorzien van flexibele kunststof buizen, gevuld met relatief warm water met anti-vries. Hierdoor blijft je oprit en bijbehorend pad sneeuw- en ijsvrij.

Het is niet in alle gevallen nodig om de hele oprit te verwarmen. Het is vaak al voldoende om alleen de wielsporen te verwarmen. Hierdoor hoeft de hele installatie niet al te duur te worden en het bespaart nog energie bovendien.

Voor een goed werkend systeem moeten de leidingen in goed warmtegeleidend materiaal liggen, zoals beton, zandcementmortel en asfalt.

Elektrische opritverwarming

Bij elektrische opritverwarming worden er speciale kabels of verwarmingsmatten gelegd in asfalt, beton of onder de tegels die worden aangesloten op de elektriciteitsvoorziening. In combinatie met sensoren wordt, zodra dat nodig is, er een elektrische stroom door de kabels of matten gestuurd, zodat deze warm worden en op deze manier de oprit verwarmen. Deze elektriciteit zou je zo nodig weer kunnen opwekken met zonnepanelen.

Demo

Kijk eens naar deze (Engelstalige) demo en laat je verrassen.

Is opritverwarming duur?

Dat valt op zich wel mee. Uiteindelijk kosten alle dingen geld, ook opritverwarming. Aan de andere kant: Niet naar je werk kunnen door een gebroken been of in het ziekenhuis liggen voor een heupoperatie is ook niet alles. Opritverwarming heb je al vanaf 190 euro.