Onderstaande artikel stond op nu.nl

“Acht grote gemeenten trekken gezamenlijk op tegen de dominantie van Microsoft-software op de computers van hun werknemers. Ze hopen de bedrijven waarmee zij zaken doen op it-gebied, automatiseringsbedrijven als Centric en Getronics PinkRoccade, ertoe te bewegen om ondersteuning te bieden voor alternatieven die vaak veel goedkoper zijn.”

Zoals zo vaak krijg ik het gevoel dat de mensen die dit artikel geschreven hebben niet echt doorhebben waar ze het nu over hebben. Gaat het om Open Source (toegang tot de broncode van programmatuur) of Open Standaarden (WWW, LDAP, SMTP, etc.).

Het grote verschil is dat Open Standaarden niet per definitie Open Source nodig heeft, zoals we bijvoorbeeld zien bij het gebruik van webbrowsers (www) en e-mail (pop3/smtp). Open Source, net zoals alle andere software heeft Open Standaarden nodig.

In mijn ogen is het gebruik van open standaarden belangrijker dan open source. Ik heb liever dat ik bestanden kan uitwisselen tussen Microsoft Office en OpenOffice dan dat ik Microsoft Office opnieuw kan compileren.

Natuurlijk sta ik wel achter Open Source, maar dat is voor een volgend item.