Het is eindelijk zover. We hebben onze eigen Hendrik Jan, eh Mo, oftewel een Robomow robotmaaier. Op het moment dat dit artikel online staan, heeft hij waarschijnlijk zijn eerste rondje al gedaan.

Eerder vertelde ik al dat we een robotmaaier wilden hebben. Gisteren was het dan eindelijk zo ver.

We hadden op internet al het nodige aan informatie verzameld. We wisten dus al dat het een Robomow ging worden. Ook waren we er al over uit dat we zelf de installatie niet gingen doen. We wilden zeker weten dat het ging werken. En ook dat het relatief snel geïnstalleerd was. We zijn uiteindelijk uitgekomen bij de mannen van De Gazonmaaier uit Haren. Zij werden door de site van Robomow aangegeven als verkooppunt, servicepunt én installatiedealer. We hadden het type ook al uitgezocht. Hiervoor hebben we gebruik gemaakt van Robomap, om de grootte van onze tuin te bepalen. Dit gebeurt op basis van een satellietfoto van onze tuin.

""

Met de tool van Robomow kun je zo eenvoudig bepalen hoe groot je grasveld is of wordt. Je kunt dan vervolgens een model uitzoeken. Bij ons was de uitslag 800 m2, waar een RC308 bij hoort. Uiteindelijk hebben we voor de RC308Pro gekozen. Deze is onder andere voorzien van alarm met pincode en GSM-module.

De installatie

De Robomow werkt op basis van een geleidekabel. Deze werd aangebracht onder het gras door een frees. Hierdoor hoef je niet bang te zijn dat de kabel snel stuk gaat, door bijvoorbeeld tijdens het schoffelen.

""

Nadat de kabel en het apparaat geplaatst waren, moest de batterij nog geladen en genivelleerd worden.

Zo lang kon ik natuurlijk niet wachten. Ik heb de app op de iPhone geïnstalleerd, zodat we ook op afstand informatie krijgen.

""

Daarnaast kun je via de app het apparaat bedienen. Zo kun je hem rondjes laten rijden, of bepaalde stukken van het gras extra maaien.

""

Bij bepaalde activiteiten kun je zelfs selecteren voor welke zone dit geldt.

""

En nu?

Nu mag Mo lekker zijn werk doen. Doordat de Robomow op afstand te bedienen is, zou het me niets verbazen dat ik in de toekomst een poging doe om te achterhalen hoe de communicatie plaatsvindt. Zodra ik dat door heb, hoop ik het te kunnen gebruiken om motieven in het gras te maaien.