Een tijdje geleden heb ik een Loxone Miniserver gekocht om ons huis te automatiseren. Ik ben misschien wat ouderwets, maar ik wil het liefst alles bedraad aansluiten. Daar is bij de bouw van onze woning ook rekening mee gehouden. We hebben nog een aantal Fibaro wallplugs en sensoren aangesloten op een Fibaro Home Center (lite) maar het zou jammer zijn om hier direct afscheid van te nemen. Gelukkig kun je op een aantal manieren systemen en componenten koppelen aan de Miniserver, zoals de virtuele uitgangen.

Loxone koppelen met Fibaro – Virtuele uitgang

Loxone kent het fenomeen ‘virtuele uitgang’. Een virtuele uitgang kun je gebruiken om via het netwerk apparaten aansturen, mits het aangestuurd kan worden via tcp, udp of HTTP. Daarnaast kun je een virtuele uitgang gebruiken om een apparaat aan te zetten via een ‘magic packet’ (Wake-on-LAN). Je kunt hierdoor een groot aantal apparaten aansturen. In onze situatie stuur ik daarmee de Denon-versterker, Apple TV, Samsung TV en de Sonos aan.

Maak een gebruiker aan in Home Center

Het lijkt misschien wat paranoïde, maar ondanks dat je Home Center in je eigen netwerk hangt en jij de enige bent die het systeem gebruikt, is het toch verstandig om een aparte gebruiker aan te maken in Home Center. Daarmee kun je rechten geven om bepaalde apparaten wel of niet aan of uit te kunnen zetten. Hiermee voorkom je ook dat deze gebruiker aanpassingen kan maken aan Home Center. Ik heb in dit geval een gebruiker ‘test’ aangemaakt met wachtwoord ‘test’. De gebruiker heeft alleen rechten op een lamp met de naam ‘Schilderijverlichting’ (het moet toch wat klinken, of niet?)

Aanmaken virtuele uitgang

Het aanmaken van de virtuele uitgang gebeurt in Loxone Config. Ga naar Virtuele Uitgangen en klik op de knop voor een nieuwe virtuele uitgang. Je kunt vervolgens opgeven via welke link je de Fibaro Home Center benadert, volgens de opmaak http://:@host, in dit geval: http://test:test@hcl.elsinga.local.

Let op dat je geen delen van url in de adreslocatie zet. Dat slikt ie niet, of in ieder geval niet bij mij.

Virtuele uitgang – commando

Fibaro biedt een API die gebruikt kan worden door Loxone om apparaten aan te sturen. Dat gaat in de vorm van /api/callAction/?deviceID=&name=turnOn/turnOff. Er is ook een REST API, maar daarmee lukte me het wel om informatie uit te lezen, maar niet om apparaten aan te sturen. Ik doe waarschijnlijk iets verkeerd.

Voor dit artikel gebruik ik device 5, wat de schilderijverlichting is. Vul bij de instellingen voor virtuele uitgang commando bij  ‘Commando bij AAN’ in:/api/callAction?deviceID=5&name=turnOn en vervolgens bij ‘Commando bij UIT’: /api/callAction?deviceID=5&name=turnOff Wanneer je vervolgens de configuratie naar je Miniserver schrijft, kun je deze lamp bedienen, tenminste, als je de actie gekoppeld hebt aan een (virtuele) ingang of andere intelligentie.

En nu?

Ik gebruik zelf bovenstaande instellingen niet (meer). Omdat ik een lastig wachtwoord heb en gebruik wilde maken van de nieuwe API, heb ik wat andere dingen gedaan. Ik gebruik een virtuele machine, waarin ik een zelfgeschreven service gebruik die onder andere de koppeling verzorgt naar Fibaro. Wanneer de code enigszins is ‘schoongemaakt’ zal ik hierover een artikel schrijven