Je kunt er van vinden wat je wilt, maar een leven zonder koffie kan ik me niet voorstellen. Je zou zeggen dat ik dan ondertussen wel ‘getraind’ ben om op tijd nieuwe koffie te halen of bestellen. Niets minder is waar. Het gebeurt zelfs wel eens dat de laatste koffie in de koffieautomaat gaat, terwijl er nog geen nieuwe is. En een dag zonder koffie is een dag niet geleefd. Toen ik bij mijn Switchbot bestelling NFC-tags kreeg, wist ik ook precies wat ik daarmee moest gaan doen: Het proces van koffie bestellen automatiseren door gebruik van een NFC-tag in Home Assistant.

Oude situatie

Ik krijg nu de vraag ‘bestel jij koffie?’ Niet dat mijn echtgenote nou heel boos zou zijn als ik niet op tijd bestel, aangezien zij geen koffie drinkt. Ik zou alleen mezelf er maar mee hebben. Maar aangezien ik nog wel eens wat vergeet, of uitstel tot het te laat is, wilde ik daar toch wel wat op verzinnen.

Kort samengevat is de oude situatie als volgt:

  • Het laatste pak koffie wordt opengemaakt
  • Ik krijg de vraag: Bestel jij koffie?
  • ik stel het uit
  • op het allerlaatste moment bestel ik koffie en hoop ik dat het binnen is voordat de laatste bonen vermalen zijn

Ik zou uiteraard naar de supermarkt kunnen gaan om koffie te kopen, maar helaas is het merk koffie, wat ik na lang proberen heb gevonden, niet te vinden in de supermarkt. De enige mogelijkheid voor mij is het online bestellen.

Tijd voor een (technische) oplossing dus.

Nieuwe situatie

Die technische oplossing bestaat uit een NFC-tag en een smart home systeem. Een NFC-tag, wat staat voor Near Field Commmunication, kan gescand worden door een NFC-lezer. Dit proces ken je waarschijnlijk wel als je wel eens draadloos betaald hebt met je bankpas of mobiel apparaat. In dit geval is de NFC-lezer een mobiele telefoon.

Zodra de tag gescand wordt, wordt er in ons smart home, gebaseerd op Home Assistant een schakelaar omgezet. Deze schakelaar zorgt ervoor dat in de interface op onze tablet zichtbaar is dat er koffie besteld moet worden. Zodra ik koffie besteld heb, zet ik die schakelaar weer uit en kan het feest opnieuw beginnen.

De techniek

Zoals gezegd maak ik gebruik van een NFC-tag van Switchbot en Home Assistant om dit daadwerkelijk te realiseren.

Om de tag bekend te maken bij Home Assistant ga je naar Settings->Tag->Add new tag
Vervolgens geef je de tag een naam, zodat je hem makkelijk kunt herkennen, in mijn geval ‘Koffie bestellen’.

Om daadwerkelijk iets met de tag te kunnen, heb ik een input_boolean gemaakt, die ik later gebruik als visuele cue in het dashboard. Je kunt deze aanmaken in Settings -> Devices & Services -> Helpers -> Create Helper. Geef als type Toggle. Geef je helper een naam, in mijn geval ‘Koffie bestellen’ en geef het een icoon, bijvoorbeeld mdi:coffee-maker-check-outline.

Vervolgens maak je een automation die de input_boolean op true/aan zet, zodra de tag gescand is. Dit kun je doen vanaf het scherm waar je de tag heb ingeleerd, maar ook vanuit Settings -> Automations & Scenes -> Create Automation en begin met een lege automation en configureer zoals hieronder.

Wat er tot slot nog rest is een of ander manier van weergeven in het dashboard. Ik heb gekozen om hiervoor een conditional card te gebruiken met een button card, zodat de schakelaar, en dus de melding, alleen wordt weergegeven als de tag daadwerkelijk gescand is en er koffie besteld moet worden.

Hiermee is de volledige automatisering klaar en kunnen we min of meer automatisch koffie bestellen.

Conclusie

Ik zou op basis hiervan direct een automation kunnen maken, die mij bijvoorbeeld een berichtje stuurt of via de luidspreker mij vertelt dat ik koffie moet bestellen, maar dan hoor ik het en vergeet of negeer ik het. Daar schiet ik dus niet heel veel mee op. Ik zou het kunnen toevoegen aan mijn todo app (in dit geval Todoist), maar deze heb ik nog niet geintegreerd in Home Assistant. Ik zou zelfs via wat trucs de volledige bestelling automatisch kunnen laten verlopen, maar dat gaat me net iets te ver. Voordat je het weet staat DHL of PostNL met 3 pallets koffie op de stoep.

Vraag aan jou

Wat ga jij automatiseren met een NFC-tag in Home Assistant?