Eerder heb ik al geschreven over een bedraad of draadloos netwerk. Net zoals dat voor netwerken geldt, geldt dat ook voor domoticasystemen.

Wanneer je een domoticasysteem kies heb je ruwweg de keuze uit drie systemen: een bedraad systeem, een volledig draadloos systeem of een combinatie van draadloos en bedraad.

Zowel aan draadloos als aan bedraad zitten voor- en nadelen. Welke voor jou van belang zijn hangt er vanaf op welk moment je begint met je domoticasysteem. Ook hangt het er vanaf of je rekening wilt houden met de toekomst.

Bedraad

Om een volledig bedraad systeem netjes weg te werken in een bestaande woning is over het algemeen het nodige hak- en breekwerk nodig. Daarom wordt dit vaak alleen toegepast bij nieuwbouw of tijdens een grondige verbouwing. Het voordeel is wel dat een volledig bedraad systeem over het algemeen sneller reageert op signalen.

Het grote voordeel van een draadloos systeem is dat het kan worden uitgebreid zonder hak- of breekwerk. Een van de nadelen van draadloos is dat de signalen van het domoticasysteem verstoord kunnen worden door bijvoorbeeld WiFi-netwerken, draadloze telefoons, magnetrons, etc.

Bij een draadloos systeem moet je altijd rekening houden met de afstand die signalen moeten gaan afleggen. Zelfs door welk materiaal de radiogolven gaan is van belang. Binnenshuis zijn signalen vaak maar betrouwbaar tot 15 meter, afhankelijk wat tussen de bron en het doel zit, ook al wordt door leveranciers en fabrikanten vaak 30 meter opgegeven.

Voorbeelden van bedrade protocollen zijn:

Draadloos

Bij draadloze systemen die werken met een meshnetwerk (o.a. Z-Wave) werken de sensoren en actoren die op het lichtnet zijn aangesloten tevens als intelligente versterker. Hierdoor kun je door een zorgvuldige plaatsing van de sensoren en actoren een betrouwbaar systeem creeren.

De signalen voor draadloos gaan door de lucht. Dit betekent dat in principe iedereen met de juiste kennis en apparatuur de signalen op kan vangen en kan lezen. Afhankelijk van het draadloze systeem zijn de gegevens wel of niet versleuteld, waardoor het in sommige gevallen relatief eenvoudig is om te detecteren of iemand thuis is en of het alarm systeem is ingeschakeld. In sommige gevallen zou je zelfs, na een tijdje de signalen te hebben opgevangen, apparatuur kunnen bedienen, zodat je op afstand de deur bijvoorbeeld open kunt doen.

Voorbeelden van draadloze protocollen zjin:

Samengevat: Bedraad of toch een draadloos domoticasysteem?

In de tabel hierna heb ik een poging gedaan om de voor- en nadelen voor een bedraad of draadloos domoticasysteem in een tabel te zetten. Ik geef eerlijk toe dat de tabel enigszins gekleurd is door mijn eigen ervaringen. Draadloos lijkt wel de meeste plusjes te krijgen, maar als je nog moet bouwen of renoveren  is wat mij betreft de bedrade uitvoering toch de beste keuze. En voor wat betreft de hackveiligheid? Ga er maar vanuit dat alles gehackt kan worden.

KenmerkBedraadDraadloos
Nieuwbouw++++
Renovatie++++
Bestaande bouw++
Eenvoudig++
Geschikt voor “doe het zelf”++
Ongevoelig voor (radio)storingen++
Bedrijfszeker+++
‘hackbestendig’+/-