Het lijkt paradoxaal. Je hebt meer te kiezen, maar je bent minder blij met wat je gekozen hebt. We hebben tegenwoordig veel meer keuze, meer dan vroeger. Toch zijn we niet per definitie gelukkiger met al die keuzes.  Ook ik was niet zo heel blij met al die keuzes toen ik mijn hoofdtelefoon uitzocht. Ondanks dat ik wist wat ik wilde, vroeg ik me af of ik wel de goeie keuze maakte. Het lijkt wel hoe meer keuzes we hebben, hoe ongelukkiger we juist zijn. Is er dan niets te doen tegen deze keuzestress?

Tijdens een TED-sessie heeft Barray Schwartz uit de doeken gedaan waarom meer keuze niet meer blijheid betekend.

Barry Schwartz heeft hierover ook een boek uitgebracht: The Paradox of Choice: Why More is Less

Met al deze keuzemogelijkheden kun je toch niet kiezen? Gelukkig zijn er wat truukjes om je te helpen. De onderstaande methode helpt mij om uit de keuzewirwar te komen.

Stel je eisen en wensen vast

Dit lijkt een dooddoener, maar ik vind dit de meest belangrijke stap. Voordat je überhaupt de winkel instapt of je internetbrowser opent is het verstandig om te bepalen wat je keuze minimaal moet hebben, zeg maar je need-to-haves. Ook is het handig om je lijstje met nice-to-haves te beschrijven. En het is handig om te bepalen wat je maximaal zou willen uitgeven. Niet dat dit per definitie de keuze makkelijker maakt, maar dan heb je wel een budget om je op te richten.

Voorselectie

Om je uiteindelijke keuze te kunnen maken is het van belang zo snel mogelijk je opties te verkleinen. Je doet dit door al je mogelijkheden te doorlopen. Vind je een item of mogelijkheid mooi/goed? Leg deze dan aan de kant of schrijf deze op. Ga net zo lang door totdat je uit alle mogelijkheden alleen die dingen gekozen hebt die je echt beter/mooier/handiger vindt en past bij de voorwaarden die je eerder hebt gesteld.

Gefeliciteerd! Je hebt de eerste stap van het kiezen al gedaan: Je hebt alle niet-relevante of gewenste keuzes weggestreept. Tijdens de volgende keuzes kijk je NIET meer naar deze opties om. Echt niet. Deze opties zijn er niet meer.

Kiezen uit twee

Nu begint het kiezen pas echt. De kunst is om je keuzes steeds terug te brengen naar twee. Dus ook al heb je een lijst van tien dingen waaruit je kunt kiezen, je brengt het steeds terug naar twee, waarbij je de vraag stelt: ‘Is deze keuze beter dan de vorige?’

Op basis van dit antwoord bewaar je het item, of streep je het juist door op je lijst. Hierdoor valt er bij iedere keuze een item weg. Het kan natuurlijk zijn dat je twijfelt. Geen nood. Dan bewaar je deze nog even en toets je die later tegen een andere keuze.

Uiteindelijk kies je dus steeds maar uit twee dingen. Dit geldt ook voor de definitieve keuze, wanneer alle andere items zijn weggestreept. ‘Vind ik deze beter of mooier dan de andere?’ Zodra je hier antwoord op hebt, heb je de laatste keuze gemaakt.

Toch kiezen

Je zult in de verleiding komen om weer te vergelijking met degene die je al hebt afgewezen. Probeer dit zo weinig mogelijk te doen. Je hebt je keuze toch afgewezen? Het kan natuurlijk zijn dat je, nu je zo gericht je keuze hebt gemaakt, een ander item mooier of handiger vindt dan je huidige keuze. Je kunt dan kiezen voor het andere item, maar hou wel rekening mee dat je op dit punt gekomen bent, omdat je deze keuze steeds de beste keuze vond.