Je hoeft niet langer naar een duur hotel of een spa om zelf te ervaren wat comfort is. Bij een zoektocht op internet vind je al snel een aantal definities van comfort:

  • “Wat gerieflijk en aangenaam is”
  • “Een gevoel van gemak en bevrediging van lichamelijke behoeften, geheel vrij van pijn of angst”
  • “Troostend, sterk makend”
  • “Toestand waarin men zonder onrust, vrees of verlegenheid is”

Maar wat betekent dit eigenlijk?

Wat betekent comfort voor jou?

"comfort"

Comfort is een aanduiding van een situatie waarbij de toestand van de mens als aangenaam wordt ervaren; een staat van welzijn, en die ook gekenmerkt wordt door de afwezigheid van onaangenaamheden. Het is een staat van zijn waarin de mens geen moeite hoeft te doen om zich goed te voelen.

Comfort is een gevoel van welzijn dat een drievoudige oorsprong heeft (fysiek, functioneel en psychologisch).

bron: wikipedia

Oftewel, per persoon kan dit verschillen. Wat voor de één gemak is, kan voor de ander wel een ongemak zijn. Misschien betekent het voor jou wel lekker warm en knus op de bank zitten met een goed glas wijn. Voor een ander betekent het je lekker warmen aan een houtkachel of eenvoudigweg kunnen opstaan uit je stoel, zonder dat dit pijn doet.Uiteindelijk ben jij degene die ervaart en bepaald wat geriefelijk en aangenaam is. Zoals gezegd betekent comfort voor iedereen wat anders. Wat zou het mooi zijn om hiervoor een checklistje te hebben, maar helaas. Je zult het toch zelf moeten gaan ontdekken.

Gelukkig zijn er sites zoals ajelsinga.nl. Ik schrijf over datgene wat voor jou comfortverhogend kan zijn. Denk hierbij aan een sunshower of domotica.

Mag comfort wel?

Nederlanders kennen ongetwijfeld de uitdrukkingen ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ en ‘dat hoeft van mij niet, dat is toch niet nodig’ wel. Vaak wordt dit ook gezegd over zaken die comfortverhogend zijn, zoals een vaatwasser, droger of domotica. Als we deze gedachtegang voor alles zouden hanteren, reden we nu nog met paard en wagen, deden we de was met de hand in plaats van een wasmachine en gebruikten we nog olielampen in plaats van elektrische verlichting.

Gelukkig hoeven we niet meer met de hand te wassen en verplaatsen we ons in auto of bus. Deze vooruitgang wordt al niet eens meer als ‘gemak’ gezien, maar is gewoon geworden. Ongetwijfeld zal het ook zo gaan met voorzieningen en mogelijkheden die comfortverhogend zijn.

Ik hoop dat de verhalen op mijn site je richting geven in je zoektocht.