""Ik leef ontzettend mee met kinderen en volwassenen die verlegen zijn. Ik weet als geen ander wat het is om verlegen te zijn. Toen we vroeger verhuisd waren, dacht de overbuurvrouw zelfs dat mijn moeder alleen drie dochters had. Mij had ze nog nooit gezien; ik kwam niet buiten. Ik weet niet of je hier ooit echt overheen groeit, maar je kunt er zeker je best voor doen.

Wanneer mensen mij nog niet zo goed kennen, zeg ik wel eens dat ik verlegen ben. Dat vinden ze maar raar. ‘Jij verlegen? Zo kom je helemaal niet over, dat zou ik nooit gedacht hebben.’

En toch is het zo. Het is nu wel veel beter dan dat het in het verleden was, maar ik geloof dat het er nooit helemaal uit gaat. Het is zo lekker vertrouwd, zo heerlijk weggestopt in je comfortzone.

Comfortzone

Ik heb er geen diepgaand onderzoek naar gedaan, maar volgens mij hangt verlegenheid heel erg nauw samen met je comfortzone. Je comfortzone is datgene waarbij je je prettig en zeker voelt, waarbij je geen angst hebt. Alles wat je doet en waar je een veilig en prettig gevoel bij hebt, maakt onderdeel uit van je comfortzone. Die comfortzone is voor iedereen anders. Voor de één is deze heel klein, voor een ander megagroot. Uiteindelijk heeft iedereen toch nog steeds dat gebied waarin hij zich veilig weet. Dat betekent ook dat je steeds terug wilt blijven keren in je comfortzone. Daar weet je in ieder geval wat je kunt verwachten.

""

Maar als je het plaatje bekijkt, zie je dat het daadwerkelijke leren en groeien en het daaraantoe geschreven geluk buiten je comfortzone gebeurt. En zelfs buiten het groeigebied ervaar je gevaar en/of paniek. Instinctief wil je terugkeren naar je comfortzone.

Ik zei al dat ik denk dat verlegenheid een kwestie is van bang zijn om buiten je comfortzone te treden, in dit geval omgaan met andere mensen. Om minder last van je verlegenheid te hebben, zul je zo af en toe buiten je comfortzone moeten treden. En doordat je dan daar ervaring krijgt, zal het onderdeel van je comfortzone gaan vormen.

Hoe kom ik van die verlegenheid af?

De vraag is: Hoe bereid ben jij om buiten je comfortzone te treden? Wanneer jij het prima vindt daar waar je nu bent, vooral niets veranderen. Geen mens kan je, en zou je moeten, overtuigen dat het buiten je comfortzone beter is. Dit is iets wat je alleen zelf kunt ervaren. Dat gold, en geldt nog steeds, ook voor mij.

Voornemens

Neem jezelf voor om jezelf uit te dagen. Ik heb zelf nog regelmatig instinctief de neiging om dingen niet te doen. Want het wel doen, zou betekenen dat ik buiten mijn comfortzone treed, wat eng is. Vaak, niet altijd, doe ik het dan uiteindelijk toch. Juist door mezelf te dwingen om buiten mijn comfortzone te treden.

Neem vooral voor om jezelf te blijven uitdagen. Zodra je stopt met buiten je comfortzone te treden, wordt die snel kleiner. Uiteindelijk ben je voor alles bang en wordt zelfs een gesprek voeren met iemand al te moeilijk om te doen.

Omring jezelf met je tegenpolen

Ik heb het geluk gehad, of misschien werd ik er juist wel door aangetrokken, om vrienden te hebben die mijn tegenpolen waren. Sommige waren zo erg dat ze me verbaal uitdaagden om eens een keer voor mezelf op te komen (Ik neem aan dat jullie jezelf wel herkennen als jullie dit lezen). Hierdoor kon ik niet alleen zien hoe het anders kon, wat de resultaten waren, maar ik kreeg ook ‘les’ in het voor mezelf opkomen. Ik moest wel uit mijn schulp komen, anders bleef het verbale geweld doorgaan.

Ik wil hiermee niet zeggen dat je je moet laten pesten. Pesten is nooit Ok, hoe oud je ook bent. Word je gepest, doe er wat aan. Vraag hulp.

Vergroot je kennis

Ik heb ontzettend veel boeken gelezen en veel CD’s geluisterd. Kennis is macht wordt er gezegd. Dat geloof ik absoluut.

Een greep uit de boeken die ik gelezen heb:

Daarnaast heb ik ontzettend veel boeken verslonden over allerlei onderwerpen, van toepasbare IT-boeken tot biografieën van Elon Musk, Bill Gates en Steve Jobs.

Kijk voor een (bij lange na niet) complete lijst van boeken op Goodreads.

Zodra jij de kennis hebt (in het Engels de Subject Matter Expert of SME), hoef je je daar in ieder geval niet meer druk over te maken.

Doe een training

Er zijn trainingen en cursussen voor omgaan met mensen. Misschien heten die niet direct zo, maar denk bijvoorbeeld aan een cursus ‘Klachtafhandeling’, ‘Train de Trainer’ of ‘Life Orientation’. Ook een cursus om assertiever te worden is geen weggegooid geld in de meeste gevallen.

Ik heb zelf een aantal van die trainingen gedaan. Ik heb een Train de trainer cursus gedaan, waardoor ik niet alleen voor een groep moest staan, maar ze verwachtten van mij dat ik hun zou vertellen hoe dingen zouden moeten.

Oefen, oefen, oefen

Doe datgene wat je niet wilt doen: Sta in de belangstelling, praat met mensen.Voordat ik veel presentaties deed, vond ik het ontzettend spannend. Ik stond bijna te kokhalzen wanneer ik publiekelijk moest spreken, mijn hartslag steeg naar ongekende hoogtes en het zweet brak me aan alle kanten uit. Maar ik wilde wel mijn mening geven of mijn punt overbrengen. Dit is wel moeilijk als je niet met andere mensen kunt of wilt spreken. Gelukkig werd ik in de gelegenheid gesteld om presentaties en workshops te doen voor onze collega’s. Hierdoor werd het steeds een beetje makkelijker.

Blijf ik altijd verlegen?

Ik denk het wel. Het is iets wat diep in je zit, wat onderdeel uitmaakt van je gewoonten. Ik ben geen dokter, maar het zou mij niets verbazen als het ook onderdeel is van je hersenstructuur. Immers, je hersenen worden gevormd op basis van ervaringen en gewoonten.