7 Juli 2017 stond er een interessant artikel op Tweakers: ICT dienstverlener verantwoordelijk voor verloren gaan gegevens. Het artikel ging over een uitspraak van de rechter in een zaak tussen huisarts en een IT-dienstverlener. Hierbij had de de ICT dienstverlener verzuimd een back-up te maken voor installatie van een update. De ICT dienstverlener was, op basis van mondelinge afspraken, verantwoordelijk voor een deel van de infrastructuur.

In het artikel op Tweakers staan interessante dingen. Dingen die je als bedrijf kunnen helpen om zelf deze fout te voorkomen. In dit geval was er een bepaalde back-up procedure. Deze was, vind ik, foutgevoelig.

Quote uit de uitspraak:

De rechter vindt dat de ict-dienstverlener als deskundige er niet op mocht vertrouwen dat de back-up in het eigen systeem van de huisarts bruikbaar was. De huisarts heeft volgens de rechter duidelijk schade geleden door deze tekortkoming.

Gedeelde verantwoordelijkheid

Nou ben ik geen rechter, maar ik vraag me af of de schuldvraag wel zo simpel is. Ik ben van mening dat er zeker een vorm van gedeelde verantwoordelijkheid is. Ja, je mag verwachten van je IT-leverancier dat hij alles op orde heeft. Je mag er vanuit gaan dat hij alles doet wat hij heeft afgesproken.

Ja, je had mogen verwachten van de dienstverlener dat hij netjes een back-up maakte voordat hij bezig ging, of in ieder geval zorgen dat er een goede back-up gemaakt werd. De leverancier had misschien iets langer moeten blijven stilstaan bij zijn actie en zorgen dat hij altijd terug kan.

Daarentegen ontslaat het je als bedrijf niet van zelf nadenken, vind ik. Als je een back-upoplossing hebt zul je zelf ook zo af en toe moeten testen. Je kunt natuurlijk blind varen op je leverancier, maar ben je dan niet een beetje naïef?

Uiteindelijk ben ik het ook wel met de uitspraak eens. Het maken van een back-up was wellicht een kwestie van een paar minuten. Het had zo makkelijk voorkomen kunnen worden.

Lessons learned

Wat hebben we nou geleerd?

Afspraken zijn NOOIT een vervanger voor logisch nadenken.

Check, controleer, bezint eer ge begint en dat soort kreten zijn er niet voor niets. Je straatje schoonvegen is geen excuus voor logisch nadenken.