""
Tegenwoordig ben ik bezig met powertools en hout. Ik maak dingen die ik nuttig vind of nodig heb. Voorbeelden zijn deurstops, een kastje waar mijn printer op kan staan en ruimte biedt aan twee Ikea opbergboxen, een werkbank. En nu dus ook een BBQ-tafel.

""BBQ-tafel

We hebben al een tijdje een Weber Smokey Joe Original 37cm. Op zich een prima barbecue voor ons tweeën, ware het niet dat hij op de grond staat.

Om dat op te lossen heb ik een verrijdbare BBQ-tafel gemaakt. Hierdoor komt de BBQ op hoogte en is hij overal te plaatsen waar de zon, of schaduw, is.

Op Youtube staan verschillende filmpjes hoe je zelf een BBQ-tafel kunt maken. Ik heb de afgelopen week veel van die filmpjes gezien. Hierna was ik zo enthousiast dat ik direct de zaag heb getrokken. Helaas zijn  veel van die filmpjes zijn door Amerikanen gemaakt, met Amerikaanse maten als 2×4 en 1×2 (inch).  Ik wilde niet heel bewust op zoek naar hout in die afmetingen, dus heb ik ervoor gekozen om zelf iets te bedenken, op basis van Nederlandse maten.

Ik ben uitgekomen op standaard vuren balken (‘schaaflat’) van 44x69mm.

Omdat jullie ongetwijfeld ook zo’n handige BBQ-kar willen, heb ik een paar mooie plaatjes gemaakt in Sketchup, inclusief de maten. Het geheel is gemaakt van standaard vuren, 44x69mm.

""

Zoals je kunt zien is het redelijk eenvoudig te maken. Het cirkelvormige gat in de tafel is op maat voor onze BBQ. Mochten we een andere, grotere, BBQ krijgen hoeven we alleen het gat groter te maken.

""

""

""

De balken hebben me uiteindelijk 30 euro gekost. Het blad was iets duurder, aangezien het een standaard meubelpaneel was (26 euro per stuk).

""

Onder de tafel heb ik nog zwenkwielen geplaatst. Zo kunnen we hem overal in de tuin neerzetten.

Uiteindelijk heeft de hele tafel, inclusief wielen en beits me ongeveer 100 euro gekost. Ik heb geen idee of het goedkoper was geweest als ik iets bestaands gekocht had, maar dit was in ieder geval leuker om te doen.

Het eindresultaat

Ik moet zeggen dat ik eigenlijk wel tevreden ben met het eindresultaat. Na het in elkaar schroeven heb ik de tafel gebeitst, zodat het weer- en windbestendig is (hoop ik).

""