Misschien heb jij er nooit last van, maar ik wel: een writers block. Het eigenaardige is dat me niet zo vaak gebeurt wanneer ik onder druk sta door een deadline. Dan stromen over het algemeen de woorden uit mijn vingers. Dat wil overigens niet zeggen dat het dan taaltechnisch de mooiste stukjes tekst zijn, maar het is in ieder geval wat.

Maar zo af en toe komt er gewoon niets uit mijn vingers. Ik kijk dan met een verdwaasde blik naar mijn scherm, in de hoop dat er iets zinvols staat wat ik nog moet typen. Dat gebeurt dus meestal niet. Terwijl de nervositeit toeneemt, staar ik in de verte en hoop dat daar ergens motivatie op de muur geschreven staat.

Helaas.

Toch moet ik op zo’n moment iets presteren/produceren. Ik las op internet een tekst over het aanpakken van een writers block, wat me op het idee bracht om te beschrijven hoe ik dit zelf aanpak. Dit is hoe ik weer in beweging kom.

Afsluiten met muziek

Eén van de eerste dingen die ik doe, is mezelf afsluiten met muziek. Dit gaat zelf zo ver dat ik een goed afsluitende hoofdtelefoon opzet met een playlist op Spotify, Workday Lounge. Oftewel, ik ga zorgen dat ik afleidingsvrij kan werken.

Schets een structuur

Meestal is dit heel simpel. Ik bouw het logisch op. Voor een ontwerp gebruik ik bijvoorbeeld: Wie bent u/wie zijn wij, wat is de aanleiding, wat zijn uw problemen, hoe lossen we dat op (hoofdlijnen), hoe lossen we dat op (detail), wat kost dat in tijd en benodigdheden.

Voor een blog is de structuur weer anders, maar toch wel een beetje gelijk. Wat is het probleem, wat is de oplossing (globaal), wat is de oplossing (detail) en een conclusie.

Vul de structuur

Op het moment dat ik een structuur heb, vul ik die met kernwoorden, kreten, links, stukjes tekst die ik eerder heb gemaakt, etc. Dit is meestal een puntsgewijs lijstje. Wanneer ik een paar woorden heb, komen er vanzelf meer. En soms komen er dan ineens volledige volzinnen uit en is de dam van mijn writers block doorgebroken. Deze type ik natuurlijk dan ook. Het bewerken naar een goede tekst kan later nog wel.

Spring heen en weer

Als ik er niet meer uitkom spring ik heen en weer door mijn tekst. Ik kijk waar ik woorden kan toevoegen, zinnetjes kan aanpassen. Uit het ene zinnetje of woord komen vaak meer woorden en zinnen.

Maak een tekening

Maar ook kijk ik of ik tekeningen kan toevoegen. Heel vaak pak ik hiervoor geen computerprogramma, maar begin ik te schetsen op papier of whiteboard. Hierdoor ben ik op een andere manier met mijn doel bezig. Wanneer ik dan een plaatje heb, komen de woorden vanzelf. Het plaatje heeft tenslotte een beschrijving nodig.

Doe wat anders

Het maakt niet uit, maar ik doe wat. Soms ga ik bezig met een andere opdracht, loop ik een rondje om het kantoorpand of om het huis. Een andere keer bel ik iemand om even bij te praten. In een enkel geval pak ik de zaag en ga bezig met een stukje houtbewerken. Alles om mijn hersenen even rust te geven, ook al is de druk nog zo hoog. Vaak is dit voldoende om me andere inzichten of inspiratie te geven.

Schrijf

Het klinkt wel raar, maar soms is de remedie voor mij eenvoudig weg schrijven, maar dan wat anders. Het maakt niet uit waar het over gaat, als ik maar schrijf. Soms begin ik met een artikeltje voor VMGuru of deze site, soms is het teksten over het onderwerp waar ik mee bezig ben. Het schrijven geeft me vaak ideeën en de woorden om weer verder te kunnen. Ook het aanpassen van bestaande zinnen en het aanpassen van de structuur van hoofdstukken en paragrafen helpt vaak al om me weer in de schrijfmodus te krijgen.

Conclusie

Zo zie je maar weer. Als je bezig gaat met schrijven, kom je op een gegeven moment tegen die muur aan, waardoor je niet verder kunt met schrijven. Je hebt nu een aantal middelen gezien die ik gebruik om door te kunnen schrijven. Misschien helpen ze voor jou ook.

Wat gebruik jij om door je writers block te komen? Laat het hieronder weten. Zo helpen we elkaar.