Dat Internet of Things (IoT) niet meer weg te denken valt uit moderne installaties kunnen we nu wel concluderen. Daar waar IoT voorheen vooral tot het domein van de ‘knutselaar’ behoorde, of van de grote bedrijven zgaat dat allang niet meer op. Door introductie van IoT controllers door leveranciers van schakelmateriaal komt IoT in het bereik van de gewone mens.

Zo ook Hager. Hager heeft een IoT controller geïntroduceerd als gateway fungeert tussen KNX en allerlei IoT-mogelijkheden, de TJA560. Met de IoT controller koppel je KNX-componenten aan IP-gebaseerde componenten, zoals Netatmo, Amazon Echo, Philips Hue en Sonos. Ook kun je gebruik maken van diensten als IFTTT (If this then that), waarmee je een actie-reactie kunt programmeren: Als de temperatuur in huis hoger is dan 25 graden en er iemand thuis is, doe dan de ramen open.

De TJA560 is neemt weinig ruimte in door zijn breedte van 6 modules. De instellingen van de controller zijn via een webbrowser beschikbaar, maar voor de koppeling met KNX is kennis van ETS5 noodzakelijk.

De adviesprijs voor de TJA560 is  EUR 799 (excl. BTW).

Wat is Internet of Things

Computers kunnen informatie uitwisselen met elkaar via het internet. Dit zou je kunnen zien als het Internet of Computers. Bij het Internet of Things is het niets anders. We zorgen ervoor dat dingen informatie uit kunnen wisselen met elkaar via internet, oftewel Internet of Things. Ieder apparaat (of ding) krijgt toegang tot internet. Hiermee kun je slimme dingen doen, zoals je wekker die een half uur eerder gaat, omdat de weersomstandigheden verslechter zijn. Je hebt hierdoor meer tijd, waardoor je niet te laat bent, ondanks de file. Op het moment dat je de deur uitgaat zou een lampje op je paraplu kunnen knipperen, zodat je deze niet vergeet. Er is tenslotte regen voorspeld later op de dag.