Gutenberg in WordPress, is het wat?
Posted on November 18, 2017 (Last modified on November 13, 2023) • 2 min read • 387 wordsIn een volgende versie van WordPress wordt er gebruik gemaakt van een nieuwe editor: Gutenberg. Het idee is dat deze editor gebaseerd is op een blokkensysteem, waardoor het makkelijker zou zijn om pagina’s en posts te maken.
Deze post is ook gemaakt met Gutenberg. En ik moet zeggen dat het wel aardig werkt. Het is anders dan anders, maar het voelt toch wel logisch aan. Voor mij tenminste.
Als je op enter drukt, wordt er automatisch een nieuw blok gemaakt. Je kunt ook zelf blokken toevoegen door op een + te klikken. Je kunt vervolgens kiezen tussen verschillende voorgedefinieerde blokken, zoals een paragraaf, een titel of een plaatje. Maar ook quotes, lijsten, cover images en videos kun je op deze manier plaatsen.
Toch is het nog niet allemaal succesvol. Zo werkt de preview niet (in ieder geval bij mij) en is het verschil tussen draft en publiceer verwarrend. Ik heb al regelmatig het artikel gepost, terwijl ik save draft wilde doen.
Embedden van een video
Tekst over een plaatje is ook redelijk eenvoudig geworden, zoals je ziet. Dit soort dingen maken het interessant om teksten te produceren.
Teksten maken in kolommen is nu ook erg eenvoudig. Hierdoor hoef je niet moeilijke dingen te doen in je theme, maar maak je gebruik van de mogelijkheden van WordPress zelf.
Wat me wel tegenvalt is dat je niet de andere blocks kunt gebruiken in kolommen. Je kunt dus geen plaatje toevoegen in een block. Wel in het totaal van blocks, maar dan wordt het onder de kolommen geplaatst.
Het bewerken van pagina’s en artikelen met WordPress wordt wel heel eenvoudig. Het is wellicht voor sommige mensen een kleine leercurve, maar de mogelijkheden zijn enorm. Zeker wanneer plugins de mogelijkheden gaan ondersteunen van Gutenberg door per block acties en hooks te kunnen gebruiken. Voordat het zo ver is, zal er nog veel moeten gebeuren. Tijdens het typen van dit artikel gebeurde het regelmatig dat ik een foutmelding kreeg, items niet helemaal werkten.
Wil je zelf aan de slag met Gutenberg? Dat kan. Je kunt de Gutenberg plugin installeren, waardoor je aan de slag kunt. Hou er rekening mee dat het nog niet allemaal koek en ei is.
Heb je liever een stabiele editor? Wacht dan rustig af tot versie 5.0, want als de sterren goed staan bevat die Gutenberg.