Ik krijg regelmatig de vraag waar Grootegast ligt. Sommige mensen kennen wel wat plaatsen in de buurt van Groningen, maar Grootegast zegt ze toch niet veel.

Grootegast is een zelfstandige gemeente, in 2019 gaat ze samen met Leek, Zuidhorn en Marum de gemeente Westerkwartier vormen. De naam is best logisch, aangezien de regio al bekend stond als het Westerkwartier en we zelfs een eigen dialect hebben wat Westerkwartiers heet

Als we kijken naar de kaart van Nederland, zie je dat Grootegast in Noord Nederland ligt. En zoals je hopelijk weet ligt Nederland weer in Europa.

Wat afstanden in Nederland vanaf Grootegast:

Groningen28
Assen50
Zwolle104
Amsterdam165
Utrecht170
Maastricht334

conclusie: Grootegast is niet echt het centrum van Nederland. Tenminste, als het om kilometers gaat.

Grootegast, het centrum van Europa?

Als we dan Europa verder in trekken, zien we wellicht een ander beeld.

Oslo790
Hamburg483
Aalborg483
Neurenberg546
Boekarest1740
Rome1365
Lissabon1970
Gibraltar2095
Reikjavik2005

Als je de lijnen zou tekenen op een landkaart zou je denk ik snel geneigd zijn om te concluderen dat het best wel eens het centrum van Europa kon zijn. Waarom zit de EU in Brussel/Luxemburg? Ik weet het niet.

Feiten

Grootegast (Gronings: Grodegast, Fries: Gruttegast), inwoners per 30 april 2017: 12.139, bron: CBS, is een gemeente in het noorden van Nederland, in het Westerkwartier van de provincie Groningen, vernoemd naar het gelijknamige hoofddorp Grootegast. De gemeente beslaat een oppervlakte van 88,29 km² (waarvan 2,60 km² water). De huidige gemeente is ontstaan in 1990 door samenvoeging van de voormalige gemeente Oldekerk bij Grootegast.
In 2013 is op basis van het advies Grenzeloos Grunnen in de provincie Groningen een traject gestart richting een gemeentelijke herindeling. Hierin wordt voorgesteld om in het Westerkwartier te komen tot één gemeente bestaande uit de huidige gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn.

bron: Wikipedia

Verder is de gemeente Grootegast een toeristische trekpleister, tenminste, als je weet wat je zoekt. Ik hoor wel eens van mensen dat het een hele mooie omgeving is. Als je er zelf woont, valt het niet zo op.

Al met al, Grootegast is the place to be.