Huh? Je voelde toch duidelijk dat je telefoon trilde. En je hebt hem niet eens bij je. Het lijkt een beetje op gisteren, toen voelde je dat je telefoon trilde, zonder dat je een nieuw bericht of e-mail had._

Blijkbaar ben ik niet de enige waarbij fenomeen optreedt. Er is zelfs een naam voor dit fenomeen: Fantoom Vibaratie Syndroom.

Wat is Fantoom Vibratie Syndroom?

Fantoom Vibratie Syndroom is het fenomeen waarbij je ‘voelt’ dat je telefoon gaat, maar dit niet daadwerkelijk het geval is. Zelfs als je je telefoon niet bij je hebt kun je last hebben van dit fenomeen. Naar Fantoom Vibratie Syndroom zijn daadwerkelijk studies gedaan. Uit enkele van die studies blijkt dat bijna tachtig procent van de mensen met een smart phone wel eens mee te maken fantoomvibraties.

Je hersenen zijn de hele tijd bezig om te bepalen of je smart phone nu gaat of niet, op basis van allerlei zintuiglijke informatie. Het is niet altijd even makkelijk voor je hersenen om het juiste oordeel te vellen. Je wil geen telefoontje missen, dus zal je sneller geneigd zijn te denken dat je telefoon gaat, terwijl dat niet het geval is. Hierdoor voel (of hoor) je dus je telefoon, terwijl hij niet gaat.

Sommige experts denken dat dit fenomeen met meer te maken heeft. De mobiele telefoon is voor velen een vijfde ledemaat geworden. Ze leven in een constante ‘waakstand’ (zelfs ‘s nachts). Wanneer ze een geluid horen dat nog maar een beetje lijkt op dat van de telefoon gaan de hersenen op tilt: ‘je telefoon gaat af!’.

Als je dacht dat jij de enige was, wees blij. Hele volksstammen ervaren dit. Niets om je ongerust te maken. Je hoeft je niet te laten behandelen, of je moet al een phone detox gaan doen. Je hersenen proberen alleen maar te horen of voelen. En soms raken ze een beetje in de war door alle informatie die ze krijgen.