
Evenementen: Feestjes? Of bittere noodzaak?
De komende week staat de virtualisatiewereld in het teken van VMworld. VMworld is hét evenement voor (VMware) virtualisatie adepten in Las Vegas. Naast dat VMworld bekend staat om grote aankondigingen en een grote beursvloer kennen professionals ook vanwege de leuke feestjes en netwerkevents. Je hoort dan ook vaak, vooral door degene die niet gaan, of hun managers, dat het alleen maar feestjes zijn op VMworld en vergelijkbare evenementen. Maar is dat zo? En is dat dan zo erg?
Ik ben zelf een keer of zeven naar VMworld geweest, waarvan er een in Amerika. Ik kan je wel vertellen dat een waanzinnige gebeurtenis is. Je ontmoet mensen die met dezelfde producten werken, tegen dezelfde problemen aanlopen. Je loopt het risico dat je zelfs tegen de ontwikkelaars van het product aanloopt. Hoe dan ook, tijdens VMworld doe je kennis en relaties op die je het hele jaar of langer kunnen bezig houden.
Wanneer ik dan weer terug was, kreeg ik regelmatig de volgende opmerkingen:
- Heb je een leuke vakantie gehad?
- VMworld is geen werk
- Ging je voor de feestjes?
Mocht jij er ook zo over denken, lees dan verder.
Ja, VMworld heeft feestjes
Natuurlijk zijn er feestjes, Tijdens VMworld worden er diverse feestjes, bijeenkomsten, activiteiten en andere evenementen georganiseerd. Bijna iedere leverancier die iets betekent in de markt organiseert wel een feestje of iets anders. Sommige nog extravaganter dan anderen. Als je iedere avond dronken wilt worden, dat is geen enkel probleem. Daarnaast zijn er catamarantochtjes bij ondergaande zon en dat soort dingen.
Een van de dingen die leveranciers hiermee willen zeggen is dat ze ons bedanken voor hun omzet, maar ze willen er zo ook voor zorgen dat je hun naam onthoudt als je weer aan het werk bent.
Ja, het is ook werk
Allianties worden gevormd tijdens deze ‘feestjes’, evenals nieuwe vriendschappen. De feestjes zijn fantastische gelegenheden om je netwerk uit te breiden. Wanneer je ‘s avonds samen doorbrengt in een club, weet je wat de ander drinkt. Wanneer je het tot het einde van de avond red, heb je iets gemeenschappelijk. Helemaal wanneer je de volgende ochtend aan het ontbijt zit met een gezicht van ‘Wat is er gebeurd gisteravond?’ of ‘Hoor jij die drums in _mijn__ _hoofd net zo hard als dat ik ze hoor?’.
Op een of ander manier ontstaat er een band, vertrouwen, misschien wel meer dan normaal gesproken zou gebeuren tijdens de verkoop van een product, technische bijeenkomst etc. Het is lastig uit te leggen, maar de volgende keer wanneer je weer tegenover elkaar zit, is het toch net wat eenvoudiger een relaxter om zaken met elkaar te doen, of hulp bij je project of de dagelijks operatie. Dus, vanaf nu noemen we het geen feestjes meer, maar serieuze netwerkgelegenheden. Hou er eens mee op om het alleen maar als een feestje te bekijken. Je doet je er zelf alleen maar te kort mee. Zie het als een gelegenheid om de ander te leren kennen en de relatie te versterken.
Netwerken is eenvoudiger met een drankje in je hand, maar als je te ver doorslaat betaal je wel twee keer. Een keer met je reputatie en de volgende ochtend nog een keer, wanneer je te groggy bent om ook nog maar iets zinnigs te doen of bij te wonen.
Dus doe het rustig aan, hou het bij een biertje of twee, of wat je ook drint en schakel daarna over op iets fris. Probeer te onthouden dat je zo tegen zeven ‘s ochtends op moet bij VMworld en dat je tot ‘s avonds elf uur zeker bezig bent. Doe dat eens keer vier en je kunt je wel voorstellen dat je na VMworld hélemaal aan gort bent. Daarom adviseren we over het algemeen om vrijdags vrij te nemen, of niets spannends te plannen, zodat je weer een beetje kunt bijladen.
Dus, wat wil je nou zeggen?
De feestjes, eh, netwerkgelegenheden is hard werken. Punt. Accepteer niet van anderen dat ze dit als ‘weer een feestje’ afschepen. Voor de mensen die niet naar VMworld gaan of geweest zijn: Hou op met je collega’s zo te plagen en zorg ervoor dat jij er volgend jaar in ieder geval wel bij bent.
Iedere dag een nieuwe hobby? Het lijkt wel alsof A.J. hobby’s een doel op zich heeft gemaakt. Niet te beroerd om een nieuwe hobby of gadget uit te proberen en er vervolgens enthousiast en onderbouwd over te vertellen.
Een aantal van de hobby’s die A.J. ondertussen heeft gehad of nog steeds heeft: fotograferen, filmen, video editen, lezen, schrijven, houtbewerken, (technisch) tekenen, skaten, hardlopen, dansen, barbecuen.