Het is bijna zover: De Fibaro Home Center wordt vervangen door een Loxone MiniServer. Niet dat de Home Center niet meer voldoet, maar ik wil wat meer mogelijkheden voor het rechtstreeks aansluiten van schakelaars en apparaten.

Voordat het zover is moet er natuurlijk nog de nodige dingetjes geconfigureerd worden, schermen gemaakt worden, enzovoort. In de nabije toekomst zal ik uit de doeken doen hoe ik de integratie heb gedaan en welke mogelijkheden we nu hebben.

Loxone

Wat is Loxone eigenlijk?

Net als het menselijk zenuwstelsel verbindt Loxone alle componenten in uw woning. Alle zenuwbanen convergeren in de Miniserver. Hierdoor kunnen individuele componenten met elkaar praten: licht, zonwering, verwarming, drukknoppen, etc.

Door deze synergie anticipeert de Miniserver op de gewoonten, wensen en behoeften van de bewoners, en zorgt zo voor een ongeëvenaard wooncomfort.

Loxone website

De Loxone Miniserver is er in twee uitvoeringen, de ‘standaard’ Miniserver en de Miniserver Go. Ik heb gekozen voor de standaard Miniserver. Deze bevat de volgende aansluitingen:

  • 8 Relais uitgangen – bv. voor de aansluiting van 4 rolluiken (gordijnen) of 8 lichtkringen
  • 8 digitale ingangen voor de aansluiting van drukknoppen of sensoren zoals raam- en deurcontacten en meer
  • 4 analoge ingangen voor de aansluiting van temperatuursensoren of vochtigheidssensoren
  • 4 analoge uitgangen, bv. om analoge stelventielen op aan te sluiten
  • LAN-interface voor programmatie, visualisatie en controle van netwerkapparaten, zoals TV, PV-installatie, en dergelijke
  • KNX-interface voor communicatie met KNX producten

Met deze mogelijkheden kan ik ons huis een stuk verder automatiseren, zonder overal gebruik te moeten maken van draadloze verbindingen. In een volgend artikel ga ik verder in op waarom ik gekozen heb voor Loxone en hoe ik de miniserver kan configureren.