Voor een ander projectje van me heb ik in het verleden al eens een tekst geschreven wat nu eigenlijk domotica is. Om je niet weer ergens anders naar door te verwijzen, plaats ik het hier gewoon nog een keer.

Wat is domotica?

Op TV zie je regelmatig de term domotica voorbij komen in programma’s als “Eigen Huis en Tuin” en “House Vision”, maar wat is domotica nu precies?

Wanneer je de term gaat ontleden kom je uit op een elektronisch huis. De term “domotica” is een samentrekking van de woorden “domus” en “elektronica”. Domus betekent huis in het Latijn. Letterlijk betekent het dus de aansturing van elektrische apparaten in een huis/gebouw door elektronica en informatica.

Blijft domotica beperkt tot het bedienen van de verlichting zoals vaak wordt getoond? Het antwoord hierop is nee. In de praktijk gaat het veel verder. Een geïntegreerd systeem zorgt namelijk voor een verhoging van comfort, gemak, flexibiliteit, communicatie en veiligheid. Ook de bewustwording van de woning door sensoren is daar een onderdeel van.

Wikipedia zegt hierover het volgende:

De integratie van technologie en diensten, ten behoeve van een betere kwaliteit van wonen en leven.

Een voorbeeld

Je komt ’s avonds moe thuis van je werk. Er is vandaag weer veel gebeurd om over na te denken. Terwijl je met je auto de straat in rijdt gaat automatisch de buitenverlichting aan. Koud en huiverig loop je naar de voordeur die ondertussen al van het slot is gegaan. Je hoeft geen sleutels te gebruiken om binnen te komen, aangezien je huis je handafdruk herkent.

De deur gaat open en je loopt naar binnen, terwijl net de verlichting in de hal aan gaat. Je ziet dat de postbode zijn best weer heeft gedaan en pakt een aantal enveloppen en tijdschriften op. Je hangt je jas op de kapstok en je hoort je favoriete muziek al spelen. Terwijl je naar de keuken loopt, ruik je de koffie al. De laatste druppeltjes espresso vallen net in een kopje.

Het scherm van je koelkast laat zien dat er vandaag bezoekers aan de deur geweest zijn die een boodschap hebben achtergelaten. “Later,”, denk je bij jezelf, “nu eerst even lekker de schoenen uit en heerlijk tot rust komen.”

Je loopt naar de woonkamer, waar de verlichting ondertussen zachtjes brandt. Je trekt warme sloffen aan, het was een gure dag vandaag. Gelukkig heeft je huis terwijl je naar huis reed de verwarming aangezet, waardoor je nu kunt genieten van een heerlijk warm huis. Je vleit zich neer op de bank met je espresso. Heerlijk, even een momentje voor jezelf.

Kortom: Domotica is het automatiseren van je huis om het leven net wat gemakkelijker en comfortabeler te maken!

Is het het geld waard?

Dat moet iedereen voor zichzelf uitmaken, maar ik vind het het geld wel waard. Niets is lekkerder dan in een warm en verlicht huis thuis te komen in de winter. Dat comfort kost een beetje geld.