Je hebt een nieuwe televisie gekocht en nu moet je hem gaan instellen. Je wilt dat hij gaat ‘praten’ met je afstandbediening. Gelukkig is dit in de meeste gevallen relatief simpel: Je stopt de batterijen in de afstandbediening en klaar ben je!

Het scenario van: ‘Ik stap uit mijn bed en beneden gaat de koffieautomaat aan, maalt en zet voor mij mijn favoriete koffie’ is wel wat lastiger. Vaak is hier extra apparatuur voor nodig, of een speciaal kaartje in je koffiemachine.

De uitdagingen worden nog groter als je vervolgens de koffieautomaat dan wilt koppelen aan je telefoon bijvoorbeeld. Programma’s die je moet installeren op je computer of tablet die dan vervolgens niet met elkaar willen samenwerken is eerder regel dan uitzondering.

Iedereen die zich een beetje bezighoudt met domotica en smart homes zal wel zeggen: ‘Maar dat is er toch al lang? De Miele koffiemachine, HomeKit van Apple, Fibaro, KNX, etc?”. Ze hebben daar ook volledig gelijk in. Deze scenario’s zijn prima te maken, als je maar een beetje verstand van techniek hebt en een gezonde portie doorzettingsvermogen.

Er zijn meer dan genoeg mensen die zich niet herkennen in bovenstaande ‘functieomschrijving’. Wie herkent zichzelf als de ‘knipperende 0:00 generatie’ als ik het over de videorecorder heb? (Voor degene die niet weet wat een videorecord is: Een videorecorder is een DVD speler waar een magnetische band in moet. DVD speler is hoe je ‘vroeger’ video keek voor YouTube en Netflix)

Reality Editor

Gelukkig is er een oplossing op komst: De Reality Editor van Fluid Interfaces group, een team van MIT’s Media Lab.

De Reality Editor is een nieuw soort gereedschap dat je in staat stelt om connecties te maken met fysieke objecten, evenals het aanpassen van de functionaliteit. Richt eenvoudigweg de camera van je smartphone op een object en de verborgen mogelijkheden van het object worden zichtbaar, zodat je deze kunt bewerken. Je maakt directe verbindingen tussen de apparaten via de protocollen die ze spreken, of het nu WiFi, Bluetooth, NFC is of een ander protocol, het maakt niet uit. Nog beter, de signalen hoeven niet door een of ander ‘kastje’ worden verwerkt of via internet te worden verstuurd.

Kijk eens naar het volgende (Engelstalige) filmpje.

Voorbeelden

Een voorbeeldje wat je kunt doen met de Reality Editor: Dat lichtknopje in je slaapkamer, waarvoor je altijd je bed uit moet om het licht uit te doen is toch wel erg lastig. Waarom koppel je niet het gebied of voorwerp naast je bed aan die lamp? Richt eenvoudig de Reality Editor op dit voorwerp en teken een lijn naar het licht. Vanaf nu gaat het licht aan en uit als je iets met dat voorwerp doet. Je hebt nu je huis aangepast om jou te dienen

Hetzelfde geldt als je een timer of alarm wilt gebruiken. Trek een lijn van een voorwerp wat een klok heeft, bijvoorbeeld je TV naar de lamp. En zie daar, je hebt je eigen wake-up light gemaakt.

Een laatste voorbeeld: ‘s Winters is je auto koud als je naar je werk wilt. Om je auto op te warmen zodra je uit je bed stapt richt je de Reality Editor eenvoudig op je bed en verbind deze met het temperatuursysteem in de auto. Wanneer je wakker wordt zal de auto zorgen voor de juiste temperatuur in de auto.

Kort gezegd: Je kunt de Reality Editor gebruiken om eenvoudige acties te definieren en functionaliteit van de objecten om je heen aan te passen, al tekenend verander je de manier waarop dingen samenwerken. Je maakt van iets virtueels iets fysieks en van iets fysieks maak je iets virtueels.

Wanneer kunnen we dit echt overal gebruiken?

Het filmpje ziet eruit als science fiction, maar dat is het niet. Een deel van het onderzoek is nu publiek verkrijgbaar. Je kunt de Reality Editor in de iOS App Store downloaden en het open source platform genaamd Open Hybrid gebruiken om een nieuwe generatie van hybride objecten te maken. Deze visie is niet alleen maar voor de doe-het-zelfers en engineers, maar is ook zeer toepasbaar voor de volgende generatie van high-tech gebruikers.

Het zal nog wel de nodige inspanningen vergen, voordat dit ook daadwerkelijk gebruikt wordt. Er zijn tegenwoordig zoveel systemen die kunnen communiceren, dat het een uitdaging wordt om alles met elkaar te laten praten. Dit geldt al voor de andere systemen, zoals de nieuwe Apple TV en andere domoticasystemen. Toch heb ik goede hoop. De Reality Editor heeft datgene wat een heleboel andere systemen niet heeft: De eenvoud waarmee een niet-computernerd koppelingen kan maken tussen diverse voorwerpen.

De Reality Editor is zeker iets om in de gaten te houden.