Koffie zetten is relatief eenvoudig, je koopt koffie, filterzakjes en je kunt zelfs al met een ketel heet water aan de slag. Lekkere koffie zetten daarentegen is een kunst. Er komt meer bij kijken dan alleen maar het kopen van een pak koffie en filterzakjes om vervolgens een pot koffie te zetten. En als we het hebben over perfecte koffie dan is die vraag al helemaal niet makkelijk te beantwoorden.

De koffiebonen

Het begint al bij de koffiebonen. Welke soort kies je? Arabica of Robusta? Of een combinatie hiervan? Arabica geeft een mildere smaak, Robusta een stevige en is vaak wat bitter. Waar komen de bonen vandaag? Dit heeft ook weer zijn uitwerking op de smaak. Wat voor branding hebben de bonen gehad? Normaal? of slow roast, waarbij het branden langer duurt, maar waarbij de langere tijd een positieve invloed heeft op de smaak en het aroma.

Persoonlijk gebruik ik slow roast Arabica koffiebonen van Mocca d’Or. Deze bestel ik via de website van Konkeltje uit Zwolle.

Het malen

Ook voor het malen van koffie heb je weer verschillende keuzes. Maak je gebruik van een maler met messen? Of met maalschijven? De beste keuze is malen overigens.

Het water

Natuurlijk is er meer nodig om goede koffie te maken, waar onder goed, lekker water. Het moet de juiste temperatuur hebben voor je koffie of espresso.

Koffiezetapparaat

Ook de keuze van het apparaat waar je uiteindelijk je perfecte koffie mee maakt bepaalt mede de smaak. Ga je voor een volautomaat? Een die alles zelf doet, of giet je het ouderwets zelf op? Of ga je toch liever voor een percolator?

Op dit moment wordt er op KickStarter geld verzameld voor een project wat wel heel veel pretenties heeft:

Auroma: Never Make Bad Coffee Again

Men beweert dat je met dit koffiezetapparaat nooit meer slechte koffie maakt.

Dit koffiezetapparaat kan op basis van sensoren exact bereiden volgens wens. Een van mijn favoriete opties is dat je een kopje koffie kunt maken door op je smartphone je persoonlijke voorkeuren aan te geven, die vervolgens door het koffiezetapparaat gemaakt kan worden.

Alle details kun je lezen op KickStarter.

Ga voor het ultieme koffiezetapparaat naar hun KickStarter pagina.

Een andere koffiezetmachine die ik je niet wil onthouden is de Barisieur van Josh Renouf Design.
Dit is een koffiezetmachine die je kunt gebruiken als vervanging van je wekker. Iedere ochtend word je dan wakker van heerlijk, vers gezette koffie. En misschien is dat voor jou dan wel de perfecte koffie