Bijna alle apparaten kun je tegenwoordig draadloos aansluiten. Dit lijkt heel makkelijk en dat is het op zich ook wel. Je hoeft geen draden te trekken daar waar je je apparaat wilt hebben. Het nadeel vind ik zelf dat je de lucht moet ‘delen’ met alle andere apparaten die een wifi verbinding willen hebben, met alle gevolgen van dien.

Wat is WiFi eigenlijk?

WiFi staat voor Wireless Fidelity, wat een knipoog is naar de High Fidelity of HiFi voor audio. Vaak wordt ook wel de kreten draadloos netwerk, draadloos internet of WLAN gebruikt. Uiteindelijk is WiFi Wireless Local Area Netwerk, wat zoveel wil zeggen als dat het een draadloze uitvoering is van een lokaal netwerk, oftewel een bedraad netwerk van computers.

"wifi-logo"

Door middel van WiFi kun je dus verbinding maken met internet, waardoor je allerlei zaken kunt benaderen, zoals websites, e-mail, Facebook en Netflix.

WiFi maakt, net zoals internet op je smartphone, een ontwikkeling door. We zijn lang geleden (het lijkt wel voor de jaartelling) begonnen met een standaard die ons ongeveer praktisch 5Mbps (802.11b heeft theoretisch 11Mbps) kon bieden. Het downloaden van een muziekbestand van 4 MB (MP3) zou met zo’n verbinding ongeveer 8 seconden duren. Dit zou ook net voldoende zijn voor het bellen via internet, of Netflix in HD kwaliteit. Je kunt dan daarnaast helemaal niets doen, zonder dat het de kwaliteit beïnvloedt.

We zijn ondertussen aangekomen bij 802.11ac, wat theoretisch 1000Mbps kan bieden, maar wat in de praktijk neerkomt op ongeveer 650Mbps. Dit is genoeg voor Netflix in UHD (25Mbps) en gelijktijdig digitale TV (8-24 Mbps).

Hoe werkt WiFi

Het protocol dat is afgesproken is dat er maar één client gelijktijdig actief kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan een taxirij, waarbij er steeds maar één taxi gelijktijdig gasten kan ontvangen en kan vertrekken. Wanneer een client wil zenden, luister hij of het kanaal vrij is. Zo niet, dan wacht de client een vastgestelde tijd en luister vervolgens opnieuw of het vrij is. Het maakt niet uit via welk access point (de ‘zender’) je bent verbonden, aangezien er gekeken wordt naar de minimum signaalsterkte.  Je deelt met zijn allen de beschikbare ‘zendtijd’. Hierdoor is ook het maximum aantal clients beperkt, of de snelheid beperkt, of een combinatie hiervan.

"netwerk"

Er zijn wel allerlei workarounds en maatregelen genomen of beschikbaar om meer clients met WiFi te kunnen verbinden of de snelheid te verhogen. Uiteindelijk blijft het net als in een kamer met mensen. Hoe meer mensen er praten hoe minder goed het te verstaan is. Je kunt de kamers wel kleiner maken, maar uiteindelijk overstemt het geluid de boodschap. Mijn advies is dan ook om aan te sluiten met kabels wat je kunt en wat praktisch is. De rest kun je dan met WiFi verbinden.