Soms hóór je de deadline aankomen. Je wéét dat je nog zoveel te doen hebt. Dan komt er een e-mail binnen die je snel nog even leest. Vervolgens moet je nog even kijken hoeveel nieuwe berichten en likes je op Facebook hebt. Snel kijken op Instagram welke nieuwe foto’s er geplaatst zijn. En voordat je het weet is er weer een dag of avond voorbij, terwijl je deze tijd beter had kunnen besteden aan datgene wat je wilde doen. En nu?

Afleidingen

Er is veel geschreven over  hoe je kunt werken zonder afleiding. Natuurlijk begint het met alle fysieke afleiding uit te bannen, zoals een vol bureau, een rommelige kamer of het overheersende geluid van buiten je kamer.

""

Maar ook op je computer heb je de nodige afleidingen. De popup van een nieuw mailtje dat binnenkomt, je Facebook pagina op de achtergrond open, je Twitter alerts. Het kost heel wat moeite om je daar tegen te verzetten

Afleidingsvrij werken

Er zijn gelukkig oplossingen om afleidingsvrij te werken, zoals:

  • Ruim je bureau/werkruimte op
  • Sluit alle applicaties, behalve degene die je nodig hebt
  • Doe het raam dicht als je last van het geluid hebt
  • Zet een lekker, niet overheersend muziekje op, bijvoorbeeld Workday Lounge op Spotify

Daarnaast is er ook allerlei software voor je computer die je helpt om niet afgeleid te worden door social media, mail en andere dingen.

FocusWriter

FocusWriter is een simpele, afleidingsvrije, tekstverwerker voor Linux, Windows en macOS. Met FocusWriter kun je je volledig richten op het schrijven.

""

Self Control

Wanneer je je niet aan je eigen regels en voornemens kunt houden met betrekking tot social media en afleidingsvrij werken heb je misschien wat aan Self Control. Eh ja, het programma dus. Met Self Control blokkeer je alles wat voor afleiding kan zorgen, zolang jij dat wilt. En het mooie (of irritante) is dat je Self Control niet voortijdig kunt uitzetten. Zelfs een reboot helpt niet.

Freedom

En als je dan denkt dat je kunt uitwijken naar je smartphone om dan daar maar je fix aan social media te halen, think again. Freedom blokkeert bepaalde apps en websites op je smartphone. Zo word je (hopelijk) productiever zonder afleidingen.