Advertenties op internet, irritant? Of noodzakelijk?
Je kunt bijna geen website meer openen, zonder dat je bestookt wordt met reclame. Bijna iedere site heeft wel advertenties. En dat kan soms erg irritant zijn.
Op sommige websites lijkt het wel een sport om zoveel mogelijk advertenties te plaatsen. Door de advertenties is het soms moeilijk om de echte informatie terug te vinden. Daar doen die advertentiepartijen vaak ook aan mee. De advertentie is dan niet van echte informatie te onderscheiden. Voordat je het weet heb je op een knop geklikt, waarvan jij dacht dat hij je naar een volgende pagina leidt, maar wat eigenlijk een pagina opent met nog meer reclame.
Advertenties kunnen bestaan uit verschillende formaten. Een klein advertentietje tussen de tekst of in een kolom, zoals op deze website, is meestal niet (erg) vervelend. Anders wordt het wanneer de volledige pagina geblokkeerd wordt door een advertentie van een of ander automerk of iets anders of als het niet van de informatie van een webpagina te onderscheiden is.
Naast dat het irritant is, is het vaak ook nog vertragend. Je browser moet van verschillende plekken informatie halen. En dat kan best zijn dat dat langer duurt dan je zou willen, zeker wanneer het reclamefilmpjes zijn.
Reclame in filmpjes
En wat denk je dan van reclame in filmpjes op Youtube, nu.nl, Telegraaf.nl en ga zo maar door. Voordat je filmpje begint krijg je eerst reclame, en als je pech hebt duurt dit 30 seconden. En af en toe kun je het overslaan, af en toe. En als het filmpje van één-minuut-vijftien afgelopen is, krijg je direct weer reclame voor je kiezen. Het zou wat zijn als we dat op TV hadden. Je zit net goed en wel GTST of Mr. Frank Doet Uitspraak en daar heb je alweer reclame. Nog voordat Mr. Frank de gedaagden heeft geïntroduceerd schiet je alweer door naar de reclame.
Persoonsgerichte advertenties
En dan hebben we het nog niet eens gehad over de persoonsgerichte advertenties. Als je iets bij coolblue.nl, aliexpress.com of een andere webwinkel hebt bekeken, lijkt het wel alsof je achtervolgd wordt door reclames van die webwinkels.
Nou, ik heb een verrassing voor je: Dat is ook zo. Die websites plaatsen bestandjes (cookies) op je computer. Hierdoor ben jij makkelijk te volgen, waar je bent, wat je doet en koopt. Net zoals een koe met zo’n tag.
Waarom zijn er zoveel advertenties op internet?
Dat is heel simpel: Het levert geld op. Advertenties leveren de websitehouder vaak advertentie-inkomsten op. Als ik sommige websites bekijk, denk ik dat het wel een aardige duit moet opleveren.
Voor sommige websitebeheerders betekenen advertentie-inkomsten het verschil tussen wel of geen website kunnen runnen, zeker als de informatie gratis wordt aangeboden.
Voor andere partijen, ik zal geen namen noemen, lijkt het wel alsof de aandeelhouders tevreden gehouden moeten worden.
Is er niets aan te doen?
Natuurlijk kun je er wel wat aan doen. Je kunt advertentieblokkers (‘ad blockers’) gebruiken om in ieder geval de webpagina’s van reclame te ontdoen. Dit is relatief simpel en betekent vaak dat je sneller je webpagina’s krijgt en kunt lezen. Voor mobiel gebruik betekent het vaak ook dat je minder snel door je databundel heen bent.
Advertenties blokkeren, mag dat?
Naja, jij bepaalt uiteindelijk wat je naar binnenhaalt, dus waarom zou je niet mogen bepalen of je reclame binnenkrijgt of niet? Je kunt tenslotte ook op je brievenbus een ja-nee sticker plakken. Dan blijf je ook verschoond van allerlei ongeadresseerd reclamewerk.
Er is zelfs een mogelijkheid in de meeste moderne browsers om je niet te laten volgen (Do Not Track of DNT). Wanneer adverteerders dit zouden respecteren zou je in ieder geval geen persoonsgerichte advertenties moeten krijgen. Je hoort het waarschijnlijk al aan de toon: Het is op vrijwillige basis, de resultaten zijn wat minder positief.
Maar dan krijgt de websitehouder/website/krant/nieuwsbrief geen inkomsten meer
Eh, ja, dat klopt. Als je dat belangrijk vind, kun je natuurlijk de advertenties gewoon laten staan waar ze staan. Je zou ook kunnen overwegen om andere locaties te zoeken voor je informatie. In plaats van een gratis krant op internet kun je ook gebruik kunnen maken van een betaalde variant, zoals een online abonnement bij een reguliere krant of bij een aggregator zoals Blendle.
Wanneer je vloggers wilt blijven sponsoren kun je ook terecht op Patreon. Vaak kun je dan de vlogger sponsoren, krijg je meer informatie én minder reclame.
Tel uit je winst, zou ik zeggen.
Iedere dag een nieuwe hobby? Het lijkt wel alsof A.J. hobby’s een doel op zich heeft gemaakt. Niet te beroerd om een nieuwe hobby of gadget uit te proberen en er vervolgens enthousiast en onderbouwd over te vertellen.
Een aantal van de hobby’s die A.J. ondertussen heeft gehad of nog steeds heeft: fotograferen, filmen, video editen, lezen, schrijven, houtbewerken, (technisch) tekenen, skaten, hardlopen, dansen, barbecuen.