Tijdens de bouw van onze woning hebben we al rekening gehouden met domotica. Al het leidingwerk loopt naar een centrale meterkast, waarbij zelfs iedere schakelaar apart is afgemonteerd. Dit geldt ook voor de 230V bewegingssensoren die op verschillende plekken in huis zijn geplaatst.

Nu ik zover ben om Loxone volledig te integreren in ons huis moeten ook de bewegingssensoren worden opgenomen. Standaard voorziet de Loxone miniserver niet in de mogelijkheid om 230V sensoren te gebruiken. Toch wil ik deze sensoren gebruiken.

230V schakelen omzetten naar 24V digitale inputs

Zoals gezegd bezit de Loxone geen 230V inputs voor sensoren. Om deze sensoren toch te kunnen gebruiken zullen we deze signalen van 230V om moeten zetten naar 24V, zodat deze gebruikt kunnen worden op de digitale ingangen van de Loxone miniserver. Dit doen we door gebruik te maken van een relais wat geschakeld kan worden door 230V. Vervolgens kan de geschakelde verbinding gebruikt worden als input voor Loxone.

"230v-bewegingssensor-loxone"Afhankelijk van de sensor en het gekozen relais kunnen de aansluitingen afwijken. In dit geval sluiten we de sensor zoals gebruikelijk aan op 230V. De aansluiting die oorspronkelijk van de lamp kwam (een zwarte schakeldraad) sluiten we nu aan op het relais aan de schakelkant (A1) en de A2 sluiten we aan op de nul (blauwe draad).

Vervolgens sluiten we 24V aan op A1 van het relais. De draad die vervolgens van het relais komt (A2) sluiten we aan op een digitale aansluiting van de miniserver. Zodra de bewegingsmelder activeert, schakelt het het relais de 24 VDC door en herkent de miniserver de wijziging op de digitale ingang.

Dit kan de 24V voeding zijn waarmee we de miniserver voeden, maar geadviseerd wordt om een aparte voeding te gebruiken voor het schakelwerk.

Configuratie Loxone

In Loxone Config slepen we vervolgens een digitale input naar het canvas, net zoals een digitale output.

Je kunt de manier van schakelen zo ingewikkeld of zo simpel maken als je zelf wilt. In het voorbeeld hierboven is het een één-op-één relatie tussen schakelaar en lamp.

Het voorbeeld hierna bevat ook nog een gewone schakelaar. Door deze te combineren met een OR block kan de standaard schakelaar gebruikt worden om verlichting in te schakelen, ongeacht of er beweging wordt gedecteerd door de sensor.

"loxone-230v-sensor

Software om de Loxone miniserver te configureren kun je downloaden van de website van Loxone.

Reis naar comfort

Het integreren van de sensoren is de volgende stap in de reis naar comfort. Nu de sensoren onderdeel worden van het complete systeem wordt het huis een stuk intelligenter. Niet alleen ‘weet’ het huis of een bepaalde lamp aan of uit moet, het weet daardoor ook of er beweging en dus aanwezigheid in het huis is. Dit zou weer gebruikt kunnen worden voor verwarming en verlichting op andere plekken in huis. Ook kan het ‘s avonds gebruikt worden als onderdeel van een alarmeringssysteem. De mogelijkheden zijn eindeloos.